Wij van WC-Eend ……..kent u die slagzin nog?
Ik weet dat het absurd klinkt dat ik – octrooigemachtigde bij EP&C - u ga vertellen hoe u een octrooigemachtigde gaat vinden die bij u past. Maar lees toch maar even verder.
Uiteraard beveel ik de octrooigemachtigden van EP&C van harte aan. Maar als voormalig Voorzitter van de Orde van Octrooigemachtigden behartigde ik ook de belangen van de octrooigemachtigden die niet bij EP&C werken. Ik vind het - oprecht - veel belangrijker dat u een professional onder de arm neemt, die bekwaam is en bij u past. Bij uw bedrijf en bij uw techniek. Die u een ijzersterk advies geeft en voor u een octrooi schrijft waar u allebei achter kunt staan. Bij welk kantoor deze man of vrouw ook werkt.
Dus: hoe kies ik mijn octrooigemachtigde? Dit zijn mijn tips:
TIP 1: GA VOOR EEN BEËDIGD PERSOON
Octrooi-adviseurs of octrooi-experts. Dan moet er al een belletje bij u gaan rinkelen. Alleen mensen die octrooigemachtigde (of in het Engels: Patent Attorney) op hun visitekaartje hebben staan, zijn door de overheid beëdigd en gecertificeerd. Wie dit zijn, kunt u nakijken in het register van de beroepsvereniging De Orde van Octrooigemachtigden.
Deze octrooigemachtigden hebben aantoonbare technische en juridische kennis. Ze hebben de vereiste diploma’s op zak, houden hun kennis op peil en houden zich aan de wettelijke geheimhoudingsplicht. Als u met één van deze mensen in zee gaat, krijgt u zeker een goed advies.
Door deze eerste tip op te volgen, scheidt u het kaf van het koren. Er zijn zo’n 290 beëdigde octrooigemachtigden in Nederland waaruit u vrij kunt kiezen. Op naar de volgende tip!
TIP 2: GA VOOR EEN OCTROOIGEMACHTIGDE DIE UW TECHNIEK BEGRIJPT
Naast het feit dat een octrooiaanvraag moet voldoen aan een aantal wettelijke vereisten, moet de uitvinding ook foutloos omschreven zijn. Om dit te kunnen, is het handig als de octrooigemachtigde uw techniek begrijpt.
Alle octrooigemachtigden hebben een technische opleiding gevolgd. Bijvoorbeeld in de werktuigbouwkunde, chemie, elektrotechniek, biochemie of een andere technische richting. Maar, dat wil niet zeggen dat elke octrooigemachtigde even thuis is in uw vakgebied als u dat bent. U blijft altijd de expert in uw eigen gebied.
Vraag daarom, bij het kiezen van een octrooigemachtigde, naar zijn of haar specialisaties. Of naar de studierichting van de persoon in kwestie. Dat helpt al een beetje.
Praten over uw eigen techniek met uw beoogde octrooigemachtigde is echter het belangrijkste. Dat geeft u snel informatie over de aanwezige affiniteit met uw innovatie. Wordt uw verhaal begrepen? Worden de juiste vragen gesteld? Wordt er meegedacht?
Met de inzichten van uw octrooigemachtigde kan uw uitvinding beter worden. Er kunnen verrassende invalshoeken ontstaan vanuit een ander perspectief in combinatie met uw ervaring.
Door de tweede tip te volgen blijven alleen nog die octrooigemachtigden over die verstand hebben van uw technologie. Dit hangt uiteraard af van uw vakgebied, maar veel meer dan 70 geschikte kandidaten zullen er niet overblijven. En dan?
TIP 3: GA VOOR EEN OCTROOIGEMACHTIGDE WAARMEE HET KLIKT
U kent het wel: met sommige mensen hebt aan een half woord genoeg en met anderen verloopt het moeizamer.
Daarom, als laatste tip: ga met iemand in zee waarmee het klikt. Het is niet moeilijk, maar wel enorm belangrijk.
Werk alleen samen met een persoon die u uitlegt welke keuzes u moet maken, iemand die u echt begeleidt. Die u vertelt wat u kunt verwachten, hoeveel geld u moet voorzien. Oké, een beetje jargon zult u voor lief moeten nemen. Maar bij twijfel: niet doen!
U heeft namelijk maar één keer de kans om uw innovatie te voorzien van een passend beschermend jasje. Het moet direct goed zijn.
Met de keuze voor een octrooigemachtigde investeert u in een langdurige relatie. Natuurlijk kunt u altijd veranderen, maar het is precies zoals bij een octrooiaanvraag: het is handiger om het in één keer goed te doen.