Wanneer en hoe lang moet je je mond houden?
Je innovatie beschermen met een octrooi: wanneer kan je vrijuit praten en wanneer ben je het beste voorzichtig?
Ontwikkelde je net een mooie innovatie, dan wil je dat natuurlijk delen met de buitenwereld. Als octrooigemachtigde raad ik je echter aan om even op de rem te gaan staan. Want als je jouw uitvinding ook wilt beschermen met een octrooi, dan moet ze niet alleen innovatief, maar ook nieuw zijn op het moment van uw octrooiaanvraag.
Houd de kern van jouw uitvinding geheim
Je kan een octrooi ontvangen wanneer jouw uitvinding nieuw en innovatief is ten opzichte van de state-of-the-art. Dit is alles wat reeds eerder publiek werd gemaakt in de vorm van een geschreven of mondelinge beschrijving of door het gebruik ervan voor de datum van jouw octrooiaanvraag.
Anders gezegd, alle teksten en video’s die je publiceerde en alle presentaties die je gaf, worden beschouwd als deel van de state-of-the-art. Ze kunnen dus tegen uw octrooiaanvraag gebruikt worden. Deze termijn is zes maanden in Duitsland (voor een gebruiksmodel) en twaalf maanden in de Verenigde Staten en Japan.
Een belangrijke voetnoot daarbij is dat de gedeelde informatie toegankelijk moet zijn. Ofwel, iemand met kennis van zaken, de zogenaamde ‘gemiddelde vakman’, moet jouw uitvinding kunnen reproduceren met de informatie die je publiek maakte.
Moraal van het verhaal? Wil je de uitvinding beschermen, dan houd je de kern ervan het beste geheim!
Een NDA beperkt het risico
Je vraagt zich misschien af hoe je investeerders kan aantrekken voor jouw investering als je er niet over mag communiceren.
Wel, een belangrijke nuance in dit verhaal is dat de informatie die je deelt publiek beschikbaar moet zijn om deel te worden van de state-of-the-art. Dat betekent dat de informatie die je vertrouwelijk deelt niet tegen jouw octrooiaanvraag gebruikt kan worden.
Laat dus een solide non disclosure agreement (NDA) opmaken én ondertekenen voor je jouw uitvinding presenteert bij investeerders of andere partijen. Zo beperk je het risico dat iemand anders aan de haal gaat met jouw uitvinding en vergroot je de kans op bescherming met een octrooi.
Als een NDA niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je in elke communicatie duidelijk maakt dat de informatie vertrouwelijk is. Vermeld dat expliciet in je mails, op je presentaties of in je verslaggeving.
Te vroeg gecommuniceerd, en nu?
Wat als je jouw uitvinding toch deelde met de wereld voordat je een octrooiaanvraag indiende? In dat geval raad ik je aan om snel een octrooigemachtigde te contacteren. Die kan samen met je kijken of er in welke mate je de uitvinding nog kan beschermen.
Vaak is de informatie die je deelde niet toegankelijk. In dat geval kan je de uitvinding nog deels of misschien zelfs helemaal beschermen.
Ik illustreer dit graag met een voorbeeld. Een tijd geleden werd ik gecontacteerd door een start up die een drijvende fundering had ontwikkeld voor windturbines op zee. Het jonge bedrijf had een afbeelding van hun uitvinding gedeeld op de kaartjes die met kerstmis naar hun contacten werden verstuurd. Zo maakten ze hun uitvinding publiek nog voor ze een octrooiaanvraag hadden ingediend. Maar wil dat zeggen dat ze hun unieke fundering niet langer konden beschermen? Gelukkig niet, want hoewel de buitenkant ervan op het kerstkaartje zichtbaar was, was het innovatieve interne deel niet te zien en dus octrooieerbaar.
Zelfs wanneer blijkt dat je toch te veel informatie hebt onthuld, zijn er nog opties. Zo geldt er een zogenaamde ‘grace period’, een termijn voorafgaand aan de datum van jouw octrooiaanvraag waarin je veilig informatie over jouw uitvinding kan delen. Deze termijn is zes maanden in Duitsland en twaalf maanden in de Verenigde Staten en Japan.
Mocht je geen interesse hebben in een octrooi of is de uitvinding niet octrooieerbaar? Dan zijn er nog steeds opties. Zo kan je bijvoorbeeld aan ‘defensive publishing’ doen: alles openbaar maken zodat niemand anders een octrooiaanvraag kan indienen voor jouw uitvinding.
Een strategie op maat
Wat de beste strategie is, hangt af van jouw specifieke situatie. Als octrooigemachtigde raad ik je aan om voorzichtig te zijn met wat je openbaar maakt en zo snel mogelijk werk te maken van een octrooiaanvraag.
Bij EP&C bekijken we jouw situatie grondig en adviseren we je over de stappen die je best zet om jouw uitvinding zo goed mogelijk te beschermen. Is jouw innovatie octrooieerbaar, dan schrijven wij graag de aanvraag en begeleiden we je in elke fase van het octrooiproces.
Heb je vragen omtrent geheimhouding en bescherming van jouw uitvinding? Heb je informatie gedeeld en wil je weten in welke mate jouw innovatie nog beschermd kan worden? Neem dan contact op met mij op. Ik help je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben in 2023 bij EP&C gestart en heb een diepgaande expertise in natuurkunde, elektronica, optica en software, ondersteund door een Ph.D. in computationele natuurkunde. Tijdens mijn academische...
Lees meer over Slavisa >