Vragen

  IK HEB EEN INNOVATIE, MET WELKE INTELLECTUELE-EIGENDOMSRECHTEN MOET IK REKENING HOUDEN?

  U bent bezig met een technische uitvinding en u wilt deze op de markt brengen. Maar u weet: ondernemen doet u niet in een vacuüm. U wilt vanzelfsprekend kijken wie uw concurrenten zijn, hoe de afzetkanalen zijn ingedeeld en hoe de prijsbepaling eruitziet. Een andere, heel belangrijke stap, is om ook de intellectuele-eigendomsrechten in kaart te brengen. Het bepaalt uw plaats in de markt en uw ondernemingsruimte.

  Lees verder over met welke intellectuele-eigendomsrechten u rekening moet houden >

  HOE KAN IK MIJN INNOVATIE BESCHERMEN?

  Innovatie is één van de pijlers van uw bedrijf. Het is essentieel, maar duur, want de kosten komen vaak voor de baten. Gelukkig heeft u met uw nieuwste uitvinding een gat in de markt gevonden. Commercieel succes lonkt, dus wilt u het intellectueel eigendom vastleggen. De concurrentie kijkt immers altijd mee. Maar hoe pakt u zo'n bescherming goed aan?

  Lees verder hoe u uw uitvinding goed beschermt >

  MIJN PRODUCT WORDT NAGEMAAKT

  Stel, u ziet een product op een beurs dat wel heel veel lijkt op wat u maakt of aanbiedt. Of u vindt op internet een fabrikant in China die uw product aanbiedt voor een veel lagere prijs. Er zijn veel manieren om erachter te komen, maar de meeste fabrikanten krijgen ermee te maken: uw product wordt gekopieerd.

  Lees verder welke stappen u kunt zetten als uw product wordt nagemaakt >

  IK WORD BESCHULDIGD VAN INBREUK

  U ontvangt een brief van een concurrent vol straffe taal en juridische dreigementen. In die brief wordt u beschuldigd van inbreuk op de intellectuele-eigendomsrechten van iemand anders. U wordt aangemaand om al uw commerciële activiteiten ogenblikkelijk te staken.

  Lees verder wat u kunt doen wanneer u beschuldigd wordt van inbreuk >

  HEB IK WEL DE JUISTE KEUZES GEMAAKT?

  U heeft de afgelopen jaren een grote portefeuille aan intellectuele-eigendomsrechten opgebouwd. Toch twijfelt u soms of uw bescherming wel echt goed in elkaar zit en of u die rechten op de meest efficiënte manier gebruikt. Uw belangrijkste octrooi mag in een rechtszaak absoluut niet onderuit gehaald worden door uw concurrent, maar is het octrooi wel sterk genoeg? En hoe zit het met uw octrooien van tien jaar geleden? Moet u die nog steeds behouden of leiden ze inmiddels tot onnodige kosten?

  Lees verder over hoe u zeker weet of u de juiste keuzes hebt gemaakt >