Hoe kan ik mijn innovatie beschermen?

  Innovatie is één van de pijlers van uw bedrijf. Het is essentieel, maar duur, want de kosten komen vaak voor de baten. Gelukkig heeft u met uw nieuwste uitvinding een gat in de markt gevonden. Commercieel succes lonkt, dus wilt u het intellectueel eigendom vastleggen. De concurrentie kijkt immers altijd mee. Maar hoe pakt u zo'n bescherming goed aan?

  Stel het type innovatie vast

  Als eerste stap is het belangrijk om vast te stellen om wat voor soort innovatie het gaat:

  • Lost uw innovatie een technisch probleem op?
  • Onderscheidt uw innovatie zich op het gebied van design?
  • Gaat het om een creatieve uitspatting?

  Het antwoord op deze vraag bepaalt welke beschermingsvorm van toepassing is op uw innovatie.

  Intellectuele Eigendom vastleggen

  Biedt uw innovatie de technische oplossing voor een probleem? Dan is een patent aanvragen wellicht de juiste manier om uw intellectueel eigendom te beschermen. Het maakt niet uit of het om een fysiek product gaat of om een werkwijze. Met een octrooi (of patent) heeft u tot 20 jaar het alleenrecht op uw innovatie. Uw innovatie moet voldoen aan de vereisten: nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid. Voldoet uw innovatie aan deze vereisten? Dan kunt u uw idee vastleggen met een octrooi.

  Ook de octrooiaanvraag moet aan een aantal vereisten voldoen. Het opstellen en indienen van een aanvraag kunt u dan ook beter overlaten aan een beëdigd octrooigemachtigde. Die zorgt dat u de beste bescherming voor uw innovatie krijgt.

  Opmerking: in ruil voor het alleenrecht dat u verkrijgt met een octrooi, wordt uw uitvinding wel openbaar gemaakt. Na publicatie wordt uw innovatie opgenomen in de octrooidatabank en kan iedereen zien wat uw innovatie inhoudt. Dat kan een groot nadeel zijn.

  Geheimhouding

  In sommige gevallen is geheimhouding dan ook een betere optie. Vooral als aan het eindproduct niet te zien is wat de innovatie juist inhoudt. Dan kan een concurrent de innovatie moeilijker nabootsen. Werkwijzes lenen zich vaker voor geheimhouding dan voor fysieke producten. Toch kan ook voor een fysiek product geheimhouding interessant zijn.

  Modelbescherming

  Als de vormgeving van uw innovatie het onderscheidende element van uw product is, dan komt u wellicht in aanmerking voor modelbescherming. Een modelregistratie is vijf jaar geldig. Tegen betaling kunt u die elke vijf jaar verlengen tot maximaal 25 jaar. Als u in aanmerking wilt komen voor modelbescherming, dan is ‘nieuwheid’ het belangrijkste criterium. Daarnaast mag de vormgeving niet technisch bepaald zijn.

  Het beschermen van uw innovatie door middel van een model is specialistisch werk. Dit kunt u het beste laten uitvoeren door een octrooigemachtigde. Zij weten precies welke vereisten er aan een aanvraag worden gesteld en hoe ze uw innovatie maximaal kunnen beschermen.

  Beschermen van een creatieve uitspatting

  Er bestaan nog meer vormen van intellectueel-eigendomsrecht. De meesten hiervan richten zich op het beschermen van een creatieve uitspatting, zoals het schrijven van een boek, het componeren van een liedje of het creëren van een bedrijfslogo. We spreken dan onder andere over auteursrecht, merkenrecht en handelsnaamrecht. Met het verkrijgen van deze vormen van intellectuele-eigendomsrechten kunnen we u helaas niet direct helpen, maar we verwijzen u graag door naar een specialist.