Modelbescherming

  Met een patent kunt u innovaties beschermen die een technisch probleem oplossen. Maar soms is uw vernieuwing niet zozeer van technische aard, maar meer, of misschien zelfs alleen maar van uiterlijke aard. U kunt uw investering in vormgeving ook beschermen. Dat kan door een zogenaamde modelregistratie. Een modelregistratie geeft u het exclusieve recht op het ontwerp en dus de gelegenheid om op te treden tegen namakers.

  Het belangrijkste criterium voor een modelregistratie is het ‘individuele karakter’ van het ontwerp. Dat moet blijken uit een set afbeeldingen die de basis vormen voor de modelregistratie. In Europa wordt elke aanvraag die aan de minimale formele vereisten voldoet automatisch en snel verleend. In een land als Amerika is er wel een echte inhoudelijke beoordeling. Daar heet het dan ook een Design Patent.

  De voordelen van modelbescherming

  1. Via modelregistratie kunt u nagemaakte producten die uw onderscheidende ontwerp gebruiken, aanpakken.
  2. U bepaalt zelf welke geografische dekking u wilt. Kiest u voor bescherming in heel Europa met een Gemeenschapsmodel of bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten of China?
  3. Een modelregistratie is vijf jaar geldig en daarna steeds met vijf jaar te verlengen, meestal tot maximaal 25 jaar.
  4. De kosten zijn vergeleken met het aanvragen van een octrooi relatief laag.
  5. U kunt het model nog tot 12 maanden na openbaarmaking registreren in de EU. We raden u wel aan om uw model al voor de openbaarmaking te registreren.

  Dit kan EP&C voor u betekenen

  Het effectief beschermen van uw ontwerp door een modelrecht te vestigen, is specialistisch werk. Als de innovatie bovendien een technisch aspect bevat, kunt u dit het beste laten uitvoeren door onze ontwerpspecialisten. Als u tot een degelijke modelbescherming wilt komen, moet u een goed begrip hebben van de techniek en welke rol deze speelt in het ontwerp. Alleen dan kan worden bepaald met welke set tekeningen en/of foto’s een te beschermen ontwerp het beste kan worden vastgelegd.

  Net zoals bij het opstellen van de conclusies van een octrooi, is het belangrijk om bij het vastleggen van een ontwerp goed na te denken over de manier waarop dit wordt gedaan. Wat er op de afbeeldingen wel of juist niet te zien is, zal uiteindelijk cruciaal zijn voor uw rechten. Details weergeven in een modelregistratie betekent het claimen daarvan. Nadrukkelijk niet claimen, ook wel disclaimen genoemd, kan bijvoorbeeld door details weg te laten of door ze te voorzien van stippels. Dit kan vervolgens gecombineerd worden met een meervoudige modelregistratie om zo tot een maximale beschermingsomvang te komen.

  Bovendien worden in verschillende landen ook verschillende vereisten gesteld aan het modeldepot. Onze medewerkers kunnen in overleg met u afstemmen wat het beste aansluit bij uw bedrijfsdoelen.

  Laat u niet verleiden tot het zelf indienen van zo’n modelregistratie, bijvoorbeeld bij het EUIPO voor een Gemeenschapsmodel. Het lijkt gemakkelijk en goedkoop, maar als het eenmaal onjuist is opgezet, kunt u niets meer corrigeren.

  Kosten van modelregistratie in Europa

  Het budget voor een enkelvoudige modelregistratie in de 27 landen van de Europese Unie bedraagt € 1.370,-. Voor meervoudige modelregistraties komt daar per extra model circa € 670,- bij. Voor modelbescherming in andere landen hangt het budget sterk af van welke landen u kiest en de strategie die gevolgd wordt om die bescherming te verkrijgen.

  DIRECT CONTACT