Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Zoek­tocht naar een geweldig afscheids­cadeau via een octrooi­onderzoek

  Zoektocht naar een top afscheidscadeau via een octrooionderzoek

  Afgelopen week nam mijn medepartner Hans Mertens afscheid van EP&C. Als cadeau wilde hij graag een zogenaamd Stand-Up Paddle-board (SUP) en het liefst eentje waar hij tegelijk met zijn kleinkinderen op kan. Best een sportief cadeau voor iemand die van zijn pensioen gaat genieten, maar dat is voor Hans geen probleem. Naast octrooigemachtigde is hij als aikido-meester namelijk ook nog eens een ware evenwichtskunstenaar. Hoog tijd dus om mij in de wereld van de SUP’s te gaan verdiepen. En daarbij stuitte ik zowaar op de Rolls Royce onder de supboards. Helemaal vol geduwd met geoctrooieerde snufjes.

  Ontdekkingsreis 

  Zo werd de jacht naar een goed supboard zomaar een ontdekkingstocht in een voor mij nieuwe wereld. Ik zag allereerst een bevestiging van wat ik al wist: de beste uitvindingen komen voort uit een probleem. Als je supt, sta je op een lange plank en beweeg je je al peddelend door het water. Het zou naar verluid ontstaan zijn in Hawaï, doordat surfers een manier zochten om gemakkelijker foto’s te maken van toeristen in het water en om instructies te geven tijdens surflessen. Inmiddels is suppen ook in België en Nederland uitgegroeid tot een populaire sport en zijn er allerlei verbeteringen bedacht rond het basisidee van alleen een board en peddels.

  Duizenden smeltdraadjes 


  Een supboard is opblaasbaar. Je moet er goed op kunnen staan en op topsnelheid mee door het water kunnen glijden. Daarom draait het allemaal om stijfheid en sterkte in een optimaal gekromde hydrodynamische vorm. Hiervoor moet het board heel hard worden opgepompt. Zo komen we op het eerste belangrijke Europese octrooi EP-2.852.525. De boven- en onderkant van het board zijn via duizenden kleine smeltdraadjes met elkaar verbonden volgens een dubbellaagse ‘drop stitch’-techniek. Op een aantal plaatsen zijn uitneembare lokale verstevigingslatten aangebracht. De draadjes zorgen ervoor dat als je het board hard oppompt, het lokaal niet verder uitzet. Aan de buitenkant zie je duizenden kleine kuiltjes.

  Dat harde opblazen moet gebeuren met een speciale tweetraps activeerbare handpomp (zie het Chinese Utility Patent CN-212130704-U om door te kunnen pompen wanneer het zwaarder wordt. En vergeet ook de speciale peddels niet. Die zijn versterkt met koolstofvezel, driedelig en telescopisch verlengbaar, zie het Chinese Utility Patent CN-210653601-U. De ene innovatie na de andere.

  Mobiliteit op het board 

  Terug naar collega Hans. Ook al is hij geen Hawaïaanse surfer, deze meester in de aikido heeft een perfect evenwicht. Toch hebben slimme uitvinders met een vooruitziende blik alvast enkele aanpassingen bedacht voor de mobiliteit.Denk maar aan het Duitse octrooi DE-10.2018.004.396voor een op het board te monteren sta- en balanceerhulp of de internationale octrooiaanvraagWO-2017/008916voor een montagesysteem zodat je, bijvoorbeeld, een vouwfiets kunt meenemen.

  Het meest bizarre wat ik aantrof was toch wel een Franse octrooipublicatie voor een systeem met zijdrijvers om een rolstoel mee op een sup te bevestigen, zie FR-3.078.523.

  Wat een topcadeau 


  Het mooiste aan deze zoektocht naar octrooien is voor mij dat ik nu zeker weet dat ik een geweldig cadeau mag overhandigen aan Hans als dank en als afsluiting van een prachtige carrière in de octrooibescherming van uitvindingen en als medebestuurder/eigenaar van EP&C. Ik heb veel plezier beleefd aan de zoektocht. En dat plezier wens ik mijn collega Hans ook toe. Dat hij lang en veel mag gaan genieten van zijn board vol geoctrooieerde innovaties.

  Onderwerpen: ALGEMEEN, INNOVATIE, PATENT, OCTROOI