Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

EP&C en Wings for Aid: samenwerking voor hulp aan mensen in nood

EP&C Patent Attorneys is trots op haar samenwerking met Wings for Aid. Deze startup wil mensen in nood helpen door op afstand bestuurbare vliegtuigen speciaal verpakte noodpakketten af te laten werpen. General manager Barry Koperberg legt uit waarom hun dienst belangrijk is. “Onze techniek wordt al wel ingezet voor militaire strijdkrachten en op kleine schaal door consumenten, maar nog niet voor de humanitaire wereld. En daar is hulp juist zo hard nodig. Er zijn wereldwijd 100 miljoen mensen in nood, waarvan 20 miljoen niet of nauwelijks bereikt wordt door logistieke problemen. Dat is waarom we in 2014 deze missie zijn gestart.

WINGS FOR AID

Droppen zonder breken

Wings for Aid biedt een oplossing voor deze logistieke problemen. Hun innovatie zit in de doos waarin 20 kilo aan hulpgoederen past. Vanuit een onbemand vliegtuig wordt de doos gedropt, zonder beschadiging van de inhoud. Het vliegtuig heeft uiteraard geen cockpit – op die plaats bevindt zich een groot laadruim met de dozen. Die worden één voor één met een speciaal ontwikkeld mechanisme laag boven het doelgebied gelost. Bij het afwerpen van de doos klappen er automatisch vier kartonnen vleugels uit. Die zorgen ervoor dat de doos bij zijn val afremt en dat hij altijd op de onderkant landt. Een kreukelzone onderin de doos zorgt ervoor dat zelfs een ei de landing ongeschonden overleeft. Dit is een belangrijke ontwikkeling, want hiermee kunnen dus ook pakketten met breekbare goederen zoals bijvoorbeeld flessen met zonnebloemolie heel nauwkeurig worden gedropt.

AMBITIE

Wings for Aid heeft grote ambities. In juni 2022 staat de eerste vlucht in Zuid-Afrika gepland. Er worden daar en in Kenya regionale operating bases opgezet en trainingspartners opgeleid om te vliegen. Daarna wil Wings for Aid de rest van zuidelijk en ook oostelijk Afrika bedienen. Barry Koperberg vertelt over de plannen: “Uiteindelijk willen we een wereldwijde uitrol met een logistieke dekking over de hele wereld. We hebben nu één testvliegtuig, maar er zijn er nog vijf besteld. Aan het einde van 2022 willen we zes vliegtuigen operationeel hebben in twee inzetgebieden.

Om deze ambities waar te maken, werkt Wings for Aid samen met verschillende partners. Dit zijn zowel commerciële bedrijven als universiteiten. Hun gezamenlijke inspanningen zorgden inmiddels al voor een samenwerking met bijvoorbeeld de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis.

Bescherming

EP&C Patent Attorneys ondersteunt Wings for Aid met de bescherming van haar innovatie. Dit voorkomt kopiëren door andere partijen. Maar er is nog een reden waarom vastleggen van het intellectueel eigendom belangrijk is voor Wings for Aid. Barry Koperberg legt hierover uit: “Doordat we patent op de doos hebben, heeft het totale concept meer waardering gekregen. Het levert ons gesprekken met investeerders op. Voor hen is het interessanter om bij te dragen door dit octrooi.”

Octrooigemachtigde Hans Mertens van EP&C begeleidt Wings for Aid bij de vastlegging van het intellectueel eigendom. Hij vertelt over de samenwerking: “Ik word warm van de missie van deze organisatie en het enthousiasme van Barry, en ik gun hen dat ze nog veel groter worden. Een goed octrooi draagt daaraan bij; op die manier kan Wings for Aid zich een duurzame positie verwerven bij grote humanitaire organisaties.”
.

VRAGEN? WIJ STAAN VOOR U KLAAR

HANS MERTENS

Of Counsel, Nederlands & Europees Octrooigemachtigde

Matthijs van der Linden

Nederlands & Europees Octrooigemachtigde