Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

EP&C en Huisman Geo: de aarde gebruiken om duurzame energie op te wekken

Onze aarde is een enorme bron van energie. Met de warmte van de aarde kunnen we namelijk energie op een zeer duurzame manier opwekken. Maar daarvoor moeten wel een aantal technische obstakels worden overwonnen. En dat is exact wat onze opdrachtgever Huisman Geo deed. Ze bedachten slimme methodes om aardwarmte op een efficiënte manier naar boven te krijgen. Wij, bij EP&C, zijn trots op de samenwerking met Huisman Geo. Samen dragen we bij aan een betere wereld. 

Water opwarmen door de aarde

Huisman is wereldmarktleider in het ontwerpen en bouwen van onder andere enorme kranen en apparaten voor de installatie van windmolenparken op zee en, pijpleg- en boorsystemen voor de winning van olie en gas. De kennis van boren gebruikt de divisie van Huisman Geo nu ook voor het boren naar aardwarmte.

marc-vierkant-fotoMarc Brinkman, Intellectual Property Engineer bij Huisman, legt uit hoe het werkt. “Diep in de grond bevindt zich warm water in poreuze zand- en gesteentelagen. Aardwarmte wordt gewonnen uit heet water in deze lagen. In Nederland wordt aardwarmte doorgaans gewonnen op een diepte van zo’n 2 á 3 km, waarbij het water een temperatuur heeft van tussen de 70 ℃ en 90 ℃. Om de warmte naar boven te krijgen wordt heet water vanuit grote diepte opgepompt. Vervolgens wordt de warmte aan het water onttrokken. Daarna wordt het weer naar beneden gepompt. Hiervoor zijn minstens twee pijpen nodig die zich met warm water uitstrekken vanaf het oppervlak tot aan de aardlaag. De warmte is dan bruikbaar voor het verhitten van processen of om een generator aan te drijven die elektriciteit opwekt. In IJsland gebeurt dit al, maar daar zit de warmte dichter onder de oppervlakte. In Nederland moeten we dieper boren.” En juist dat zijn de twee slimme uitvindingen van Huisman Geo waarvoor ze een octrooi aanvroegen.

HUISMAN GEO

Egale pijp zonder weerstand

De eerste uitvinding is een methode om de buis volledig egaal te krijgen. Huisman Geo gebruikt kunststof buizen versterkt met glasvezel. Marc: “We willen efficiënt en duurzaam werken. Staal gaat niet lang genoeg mee door het corrosieve water en de warmte. Het nadeel van bestaande kunststof buizen is dat deze niet egaal zijn. Dat zorgt voor een hoge stromingsweerstand en daardoor pompverliezen. Bovendien kan het leiden tot het dichtslibben van de pijp. Onze engineers bedachten daarom een slimme productiemethode om met glasvezelmatten en hars een pijp te creëren die zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde perfect egaal is.”  

Unieke methodes

Op een kilometer diepte verwarmen betekent dat een korte pijp niet volstaat. De pijpen moeten dus aan elkaar worden bevestigd. Ook hier bedacht Huisman Geo iets op. Een zeer slanke koppeling met kunststof schroefdraad versterkt met glasvezel. De slankheid maximaliseert de interne diameter van de pijp in het boorgat. Marc vertelt: “We kunnen volledig gladde pijpen maken met een perfect uitgeharde hars en zonder luchtbellen. We kunnen die pijp dan voorzien van een zeer slanke schroefdraadkoppeling. Dat is uniek.” 

Octrooi maakt het de investering waard

De octrooien die Huisman Geo samen met EP&C aanvroeg, zijn een waardevolle investering. Marc legt uit waarom. “We hebben een ander product dat beter is dan de concurrenten. Daar hebben we veel in geïnvesteerd. Door het als enige te mogen maken verdien je zo’n investering terug.” 

De samenwerking met EP&C speelde hierbij een belangrijke rol. “We hebben bij Huisman een lange historie met EP&C. Ook nu hebben we ze in een vroeg stadium ingelicht. Zo voorkom je dat er ideeën al bekend worden voordat er een octrooi is. Bovendien denkt EP&C ook mee bij het verbeteren en finetunen van de ideeën.”

VRAGEN? WIJ STAAN VOOR U KLAAR

HENDRIK JAN BROOKHUIS

Nederlands & Europees Octrooigemachtigde,
Partner

ISABELLE WOLTERINK

Nederlands & Europees Octrooigemachtigde,
Partner

MENNO HOLLANDER

Nederlands & Europees Octrooigemachtigde