Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Kan ik een octrooi krijgen als ik een product op een nieuwe manier maak?

  octrooi op een bestaand product“Dat kan ik ook maken, maar dan beter!” Denkt u dat soms ook wel eens? Bijvoorbeeld bij een gebruiksvoorwerp of een manier om iets te maken. Ga vooral uw gang. U kunt namelijk gewoon een octrooi krijgen als u een product op een andere manier maakt. Belangrijk detail: u krijgt het octrooi dan niet voor het product zelf. In deze blog leg ik uit hoe dat precies werkt.

  Natte lasagne

  Ik ben een chemicus en omdat er bij koken veel chemische processen komen kijken, leg ik het uit aan de hand van een voorbeeld rond koken. Stel, u eet graag kant-en-klare lasagne. Lekker snel, geen rommel in de keuken en toch een volle maag. U stoort er zich alleen aan dat de lasagne zo zacht en nat is. Daarom ontwikkelt u een nieuwe manier om kant-en-klare lasagne te maken.

  U experimenteert bijvoorbeeld door de lasagne eerst langere tijd op een lagere temperatuur en daarna een korte tijd op een hoge temperatuur in de oven te doen. Misschien gebruikt u wel een siliconenvorm in plaats van een traditionele ovenschaal. Geen enkele producent van kant-en-klare lasagnes maakt het product op deze manier. De werkwijze is dus nieuw en ook nog eens inventief. Precies de criteria voor een patent. Zo kunt u dus een octrooi krijgen, terwijl het product zelf al bestaat.

  Geen octrooi op het product

  Maar stel nu dat u bij mij aanklopt en nog een stap verder wilt gaan. U wilt ook een octrooi op de lasagne. U heeft het immers nu op een unieke, nieuwe manier gemaakt. Dan moet ik u helaas teleurstellen. Het product lasagne bestaat al. Het is dus niet nieuw en inventief. Zolang het product hetzelfde blijft, is een octrooi op het uiteindelijke product niet mogelijk. Maar als het product zelf ook anders is, in dit bijvoorbeeld wat steviger en minder nat, terwijl de ingrediënten hetzelfde blijven, dan heeft u nog een kans. De voorwaarde is dan dat dit meetbaar is. Bijvoorbeeld de hardheid van de lasagne. Zo’n claim noemen we dan een product-by-proces. Dit betekent: het door de werkwijze verkregen product. Dat u een nieuwe werkwijze heeft bedacht, betekent niet dat u ook automatisch een nieuw octrooieerbaar product heeft. Dus, werkwijze octrooieren: doen! Maar kijk goed of het product ook meegenomen kan worden.

  Octrooi op proces ook zinvol

  Denk niet te snel dat octrooieren geen zin heeft. Ook een kleine verandering bij een al bestaand product kan grote economische gevolgen hebben. Misschien zelfs wel meer dan een hele nieuwe uitvinding. Ik leg het weer uit met een voorbeeld uit de chemie. Denk aan aspirines. Die bestaan al en zijn dus niet nieuw. U kunt er dus geen productoctrooi meer voor krijgen.

  Aspirines worden vrij simpel gemaakt: de werkzame bestanddelen gaan in een ketel, roeren, aspirine van maken en klaar. Maar als u een manier vindt om aspirines te maken waardoor er minder restafval is en minder apparatuur nodig is, dan is het zeker de moeite waard om een patent op die methode aan te vragen. Anderen kunnen die methode vervolgens niet gebruiken zonder eerst met u te praten over een licentie.

  Samengevat: ja, u kunt een octrooi krijgen als u een bestaand product verbetert. Alleen niet op het eindproduct als dat hetzelfde blijft. Maar ook bij een verbeterde werkwijze is het de moeite waard om te onderzoeken of patenteren mogelijk is. Denk niet te snel dat het zinloos is.

  Twijfelt u over octrooiering? Neem dan eens contact op met mij. Dan leg ik u de mogelijkheden uit.

  Op werkdagen kunt u tussen 14:00 en 17:00 uur met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf wanneer u naarwww.epc.nl gaat. U kunt ook vragen stellen via e-mail. Onze octrooigemachtigden zitten klaar om binnen een werkdag uw vragen te beantwoorden.

  Onderwerpen: INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, PATENT, OCTROOI, NIEUWHEID