Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Inventiviteit betekenis

  Inventiviteit betekenisBehalve nieuw en industrieel toepasbaar moet een uitvinding ook inventief zijn om tot een patent te leiden. Bij de vereiste rond nieuwheid is het ijkpunt vrij objectief. Als de uitvinding bijvoorbeeld gisteren of vroeger in de Donald Duck stond, dan is hij niet meer nieuw. Als een uitvinding wel nieuw is, dan betekent dit nog niet dat hij ook inventief is.

  BETEKENIS VAN INVENTIVITEIT

  Het uitgangspunt bij de beoordeling is de zogenaamde ‘stand van de techniek’. Dat is alles wat voor de indieningsdatum van de octrooiaanvraag openbaar toegankelijk was. Van een lokaal krantje tot een presentatie op een beurs.

  Uitvinding

  Om inventief te zijn mag de uitvinding niet voor de hand liggen voor een gemiddelde vakman die de stand van de techniek kent. Het gaat er niet om of de uitvinder zelf inventief is geweest bij het ontwikkelen van zijn uitvinding. Een heel simpele uitvinding kan toch inventief zijn.

  Probleem oplossen

  Bij de beoordeling wordt in Europa gekeken naar de maatregelen die volgens de uitvinding worden genomen om een bepaald probleem op te lossen. Vaak staan de maatregelen in verschillende documenten. Een vakman had die maatregelen kunnen combineren. Maar de vraag is of hij dat daadwerkelijk gedaan zou hebben om tot een oplossing voor zijn probleem te komen.

  Een voorbeeld van niet inventief

  Stel, we gaan terug in de tijd en u hebt een tafel met vier poten met één in de lengte verstelbare poot uitgevonden. De dichtstbijzijnde stand van de techniek is een tafel met vier gewone poten. Het op te lossen probleem: hoe staat de tafel stabiel op een hobbelige ondergrond.

  Als een krukje met vier poten en een telescopische poot al bekend zou zijn, dan ligt het toepassen van deze poot voor een ander meubelstuk zoals een tafel voor de hand. Dan is uw uitvinding niet inventief.

  Inventiviteit is subjectief

  Het is minder duidelijk als behalve de gewone tafel alleen een hijskraan met verstelbare poot bekend is. Als deze, bijvoorbeeld, beschreven staat in een brochure over hijskranen, dan is de uitvinding inventief. Want een meubelmaker wordt niet geacht brochures over hijskranen te raadplegen.

  Maar wat als de hijskraan beschreven staat in een krantenartikel met als kop ‘Hoe om te gaan met oneffen terrein?’. Een meubelmaker die zijn probleem wilt oplossen, zou een dergelijk artikel misschien wel lezen. Inventiviteit is dus subjectief.

  European Patent Office (EPO)

  In Europa beoordeelt het EPO of een uitvinding inventief is. Eén van de taken van de octrooigemachtigde is de octrooionderzoeker van het EPO overtuigen dat een vakman geen reden heeft om verschillende documenten te combineren om zo tot de uitvinding te komen.

  Verder is het van belang om bij het schrijven van een octrooiaanvraag goed op de hoogte te zijn van de stand van de techniek. Een octrooigemachtigde zal daarom een literatuuronderzoek uitvoeren. Bij het schrijven van de aanvraag houdt hij of zij rekening met de bekende literatuur, zodat de uitvinding ten opzichte van de stand van de techniek al in de aanvraag zelf zo duidelijk mogelijk wordt omschreven.

  Onderwerpen: INNOVATIE, PATENT, EPO, UITVINDING, OCTROOI