Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Wapperen met een octrooi kan een dure grap zijn

  Wapperen met een octrooi kan een dure grap zijnmeeste mensen wapperen met hun handen. Maar af en toe wordt er ook gewapperd met een octrooi. Binnen mijn vak is een 'wapperoctrooi' dan ook een bekende uitdrukking. Het betekent dat een octrooihouder een concurrent beschuldigt van een inbreuk, terwijl hij weet dat het betreffende octrooi eigenlijk niet geldig is, bijvoorbeeld omdat de geclaimde uitvinding niet nieuw is. Op die manier met een patent zwaaien is niet zonder risico. Overweegt u een concurrent te confronteren met een mogelijke inbreuk? Lees dan eerst deze blog, want het kan u flink wat geld besparen.  

  Octrooien in Nederland altijd verleend 


  In Nederland wordt een octrooiaanvraag automatisch verleend. U dient bijvoorbeeld een octrooiaanvraag in voor een balpen. Vervolgens ontvangt u een oordeel van de Nederlandse Octrooiraad. Die vertelt u uiteraard dat de balpen niet nieuw en dus niet octrooieerbaar is. Maar omdat we in Nederland een automatische verlening kennen, krijgt u wel een octrooi.  

  U kunt dan 'patented' op uw balpen zetten om de exclusiviteit ervan te benadrukken voor consumenten in Nederland. Tot zover nog niets aan de hand. Totdat u naar uw concurrent stapt om hen te verbieden balpennen te verkopen. Dan wappert u met uw octrooi. 

  Onrechtmatig wapperen 


  In het geval van de balpen ligt het voor de hand dat het product al bestaat en het octrooi niet geldig is. Maar dat is lang niet altijd het geval. Daarom is het nieuwheidsonderzoek van de Nederlandse octrooiraad een belangrijk onderdeel van de octrooiaanvraag.  

  Als u op voorhand kon weten dat uw uitvinding niet nieuw is en u confronteert vervolgens toch uw concurrent met uw automatisch verleende octrooi, dan is dat ‘onrechtmatig wapperen’.  

  Uw concurrent maakt kosten: hij huurt een advocaat en een octrooigemachtigde in om te onderzoeken of er inderdaad sprake is van een inbreuk. Als duidelijk wordt dat u onrechtmatig heeft gewapperd, dan zijn deze kosten voor u. Dat geldt ook voor de proceskosten, mocht het tot een rechtszaak komen.  

  Tips 


  Hoe voorkomt u dat u onrechtmatig wappert met een octrooi?  

  1. Onderzoek samen met uw octrooigemachtigde de sterkte punten en dus de geldigheid van uw octrooi. De opinie van de Nederlandse Octrooiraad helpt daarbij. Maar belangrijker nog is de analyse van uw octrooigemachtigde. De opinie van de Nederlandse Octrooiraad is namelijk slechts een voorlopig oordeel.   

  2. Bent u overtuigd van de sterkte punten en geldigheid van uw octrooi? Vraag dan, voordat u wappert richting uw concurrent, waarom hij denkt dat hij de uitvinding ondanks uw octrooi op de markt mag brengen. Zo gaat u het gesprek open in, zonder meteen de wapens te trekken. In sommige gevallen zal blijken dat de concurrent geen weet had van uw octrooi. Dit biedt dan kansen tot een samenwerking of licentie. Mijn collega Christiaan heeft alle stappen op een rij gezet die u moet doen bij een vermoedelijke inbreuk.  

  Kortom: reageer niet te voorbarig, maar onderzoek en ga eerst in gesprek met uw concurrent. Overigens kan het ook andersom: een concurrent die u om de oren slaat met een wapperoctrooi. Lees meer daarover in deze blog 

  Wilt u advies over uw octrooi of over patenteren? Neem gerust contact op. Ik help u graag verder. Op werkdagen kunt u tussen 14:00 en 17:00 uur met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent vanzelf als u naar www.epc.nlgaat. We zitten klaar om uw vragen te beantwoorden. 

  Onderwerpen: ALGEMEEN, INBREUK, OCTROOI, TIPS