Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Moet ik een octrooi aanvragen voor een nieuw product?

  Moet ik een octrooi aanvragen voor een nieuw product?

  We krijgen regelmatig de vraag of er altijd een octrooi moet worden aangevraagd voordat u een nieuw product op de markt brengt. Het antwoord daarop is ja en nee. U bent op zich niet verplicht om een nieuw product te beschermen met een octrooi. Iedereen mag, in principe, een product aanbieden en verkopen op de markt, ook al heeft u geen octrooi.

  Als het eenmaal op de schappen ligt, dan bent u te laat

  Wilt u het product beschermen en voldoet het aan de criteria voor octrooieerbaarheid? Dan is het wel belangrijk om het octrooi aan te vragen voordat het op de markt komt. Als het product eenmaal op de schappen ligt, dan bent u te laat. Het product is dan openbaar en dus vervalt de mogelijkheid om het met een patent te beschermen. Hier zijn wel enkele uitzonderingen op, maar daar maakt u liever geen gebruik van.

  Octrooieren terwijl u een inbreuk maakt

  Daarnaast komen we regelmatig het misverstand tegen dat uw eigen product geen inbreuk kan maken op het octrooi van iemand anders, omdat u er zelf een octrooi op heeft. Als uw uitvinding onder het octrooi van een ander valt, dan is dat nog steeds een probleem. Stel, iemand heeft een octrooi voor een auto met een verbrandingsmotor en u wilt een auto met een dieselmotor op de markt brengen. Ook al heeft een dieselmotor onmiskenbaar voordelen, het is wel een verbrandingsmotor. U maakt dan nog steeds inbreuk, dus helpt het niet om een eigen octrooi voor de dieselmotor te hebben.

  Licentie kan een uitweg vormen

  Wat in zo’n geval wel een oplossing kan zijn, is dat beide partijen een licentie overeenkomen. Ook al heeft u het patent op de dieselmotor, dan nog mag u die niet op de markt brengen vanwege dat octrooi van die andere persoon. Die andere persoon met het overkoepelde octrooi mag ook geen dieselmotor op de markt brengen, omdat u daar een octrooi op heeft. De uitweg uit die patstelling is elkaar toelaten om dieselmotoren te verkopen. Zo kan een eigen octrooi helpen om een licentie te krijgen op het octrooi van iemand anders.

  Octrooien zijn voor technische producten

  Om nog even bij de vraag van het verplichte octrooi te blijven, in sommige gevallen is het onmogelijk om een octrooi te verkrijgen. Dat geldt bijvoorbeeld als de uitvinding allang publiekelijk bekend is of al exact is beschreven in een verlopen octrooi. En sommige producten zijn nu eenmaal niet met een octrooi te beschermen, zoals een tekst of een film. Octrooien zijn uitsluitend bestemd voor technische producten. Software kan soms wel en soms niet worden geoctrooieerd. Maar dat is een interessant onderwerp voor een andere blog.

  Twijfelt u over het wel of niet aanvragen van een octrooi? Neem gerust contact op met mij. Ik denk graag mee.

  Onderwerpen: ALGEMEEN, INNOVATIE, HIGH-TECH, INBREUK, INTELLECTUEEL EIGENDOM, PATENT, OCTROOI