Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Hoe een slimme uitvinding bijdraagt aan zelfredzaamheid.....

  2022-06 EP&C SOC Tworby_2_Kolom_356x301

  ©Vincent TV Producties/Viaplay, format: Nippon Television Network Corporation licensed by Sony Pictures Television 

  Meneer Knoops, een sportieve tachtigplusser uit Bergen in Nederland, fietste zo’n 9.000 kilometer per jaar. Zijn fiets zorgde voor mobiliteit, onafhankelijkheid en een gezonde dosis beweging. Totdat hij viel, onzeker werd en stopte met fietsen. De oplossing lag in de handen van Bob van den Berg, directeur van de start-up Tworby. Tworby is een constructie waarbij het achterwiel van een bestaande fiets vervangen wordt door een stalen frame met twee wielen. Zo ontstaat een stabiele driewieler. Met deze innovatie wekte Bob de interesse van investeerder Shawn Harris tijdens het programma Dragons’ Den, dat te zien is op Viaplay. Ze investeerde € 400.000 in het groeiende bedrijf.

  Investeerders zijn, zeker voor start-ups, belangrijk. En investeerders letten op zekerheid. Een octrooi helpt daarom bij het vinden van investeerders. Het geeft de financierder meer zekerheid dat de investering terugverdiend gaat worden.

  Vergeet het octrooi niet
  Een octrooi bewijst dat u de eerste bent met de uitvinding en zorgt ervoor dat u bepaalt wie deze mag toepassen. Zo krijgen uw producten een unieke concurrentiepositie. U kan in uw berichtgeving ook vermelden dat uw product gepatenteerd is, waardoor mensen uw product zullen zien als innovatief. Een belangrijke stap dus, waarbij de innovatie niet al bekendgemaakt mag zijn voordat de octrooiaanvraag ingediend wordt.

  Dit is het schoolvoorbeeld van een stap die tijdens het innoveren over het hoofd gezien wordt. Een uitvinder staat op een beurs met zijn gloednieuwe product. Trots vertelt hij dat hij misschien wel een patent gaat aanvragen. Te laat, helaas! Dat kan nu niet meer. De uitvinding moet echt geheim blijven totdat u een octrooi aanvraagt. En een beurs is allesbehalve geheim. Juist zoals een aflevering van Dragons’ Den.

  Gelukkig vergat Bob deze belangrijke stap niet en had hij al een octrooi voordat hij zijn innovatie presenteerde in het programma. “Al vrij snel in het ontwikkelingsproces van de Tworby ging er een lampje branden. Tijdens mijn studie aan de TU Eindhoven had ik ooit een vak gevolgd waarin patenten werden besproken en ik kon me herinneren dat je er op tijd bij moet zijn. Ik besprak onze plannen met octrooigemachtigde Anne de Blécourt van EP&C. De samenwerking was meteen heel aangenaam. Een persoonlijke benadering, in combinatie met kennis en kunde, waarin we mee werden genomen in het proces. Er werd meegedacht over strategische keuzes rond het patent. Het was goed om zo vooraf al na te denken over waar je in de toekomst tegenaan loopt. Als de uitvinding eenmaal bekend is, dan kun je namelijk niet meer terug”, legt Bob uit.

  Beter te vroeg dan te laat
  Octrooigemachtigde Anne  vindt dat Bob juist op het goede moment aan octrooieren dacht: “Bob had al een prototype van de Tworby, hij wist wat hij er mee wilde in de toekomst, maar er was nog niets bekendgemaakt. Dat is een mooi moment om over octrooieren te praten. Dan kun je er altijd nog voor kiezen om geen octrooi aan te vragen, maar als je uitvinding al bekend is, kan het sowieso niet meer. Beter te vroeg dan te laat dus. Mijn buurman bedacht ooit de stortkoker die je bij renovaties wel eens aan gebouwen ziet hangen. Hij maakte er enthousiast een foldertje over en verspreidde dat ook. Dan is de kans op een octrooi verkeken.”

  Octrooi belangrijk voor investeerders
  De Tworby geeft ouderen, maar ook mensen die aan het revalideren zijn, mensen met een progressieve ziekte of een niet-aangeboren hersenletsel een duurzame oplossing om mobiel te blijven. Een actuele innovatie in een tijd van vergrijzing, waarbij zelfredzaamheid steeds belangrijker wordt. Doordat de Tworby van vrijwel iedere fiets een driewieler kan maken, houden mensen hun eigen vertrouwde fiets, maar krijgen ze wel de stabiliteit van een driewieler. En een extra voordeel is dat er geen grondstoffen nodig zijn voor het maken van een totaal nieuwe fiets.

  Ook de investeerders van Dragons’ Den zagen de voordelen in. Vier van de vijf dragons deden Bob een aanbod. Maar de eerste vraag zie ze stelden, was of Bob al een patent had op de Tworby. Let maar eens op als u naar het programma kijkt: deze vraag keert vaak terug voordat investeerders besluiten om hun portemonnee open te trekken. Anne legt uit waarom: “Een patent vertegenwoordigt de waarde die in uw bedrijf zit. Het heet niet voor niets intellectueel eigendom. Het heeft net als elk ander eigendom een bepaalde waarde, alleen weet u vaak nog niet welke waarde dat is. Bij investeerders is de bereidheid groter als er een octrooi is. Zij willen weten: wat is de validiteit, kan u waarmaken waar u in gelooft? Maar ook: hoe zit het met de kopieerbaarheid? De bescherming van een innovatie is dus een belangrijke reden voor hen om wel of niet in te stappen.”

  Meneer Knoops
  Terug naar meneer Knoops. Inmiddels is hij 84 en heeft hij zijn elektrische fiets met de Tworby laten ombouwen tot een driewieler. Zijn Tworby wordt net zoals alle andere Tworby’s, geassembleerd bij Voorwerkers. Hier werken mensen met een arbeidsbeperking. Zo draagt de Tworby naast het langer, veiliger en duurzamer mobiel zijn, ook bij aan arbeidsparticipatie. En meneer Knoops? Die fietst weer elke dag lange afstanden en geniet van zijn vrijheid en mobiliteit.

  Onderwerpen: ALGEMEEN, INNOVATIE, OCTROOI