Prioriteitsrecht. Wat is het en wat heb je er eigenlijk aan?
Wie het eerst komt, het eerst maalt. Die harde levensles leren we al snel in het leven. Ook binnen octrooiering werkt dit zo, maar dan in het voordeel van de uitvinder. Stel, je hebt een nieuwe en inventieve uitvinding bedacht om jouw productieproces te versnellen. Je wilt voorkomen dat jouw concurrenten dit proces zomaar kopiëren, maar je hebt nog tijd nodig om het proces verder te onderzoeken. Dan komt het prioriteitsrecht goed van pas.
Octrooien zijn per land apart geregeld. Als je een Japans octrooi wilt, dan regelen we dat voor jou in Japan. Wil je een Amerikaans octrooi, dan geldt exact hetzelfde. Maar octrooiering is een lang proces. Of misschien weet je nog niet exact waar je een octrooiaanvraag wilt indienen. Er is eerst nog meer marktonderzoek nodig. Loop je al die tijd dan het risico dat jouw concurrent er met jouw uitvinding vandoor gaat? Dankzij het prioriteitsrecht is dat gelukkig niet het geval.
Hoe werkt het?
Op het moment dat je in Nederland een octrooi aanvraagt, is de indieningsdatum van belang. We noemen dit de prioriteitsdatum. Iedereen die daarna nog met dezelfde uitvinding komt, is te laat want je was eerder. Het recht dat je hiermee verkrijgt, noemen we het prioriteitsrecht. Vanaf de datum dat je het octrooi indiende, heb je 12 maanden de tijd om te beslissen of je het ook in andere landen wilt indienen. Anderen kunnen nu niets meer namaken of een patent indienen want je was eerst.
Voordelen van het prioriteitsrecht.
Het mooie aan het prioriteitsrecht is dat de datum in beton is gegoten. Een voorbeeld ter illustratie. Je dient in Nederland op 1 maart 2022 een octrooi in voor zelfstrikkende veters. Je doet vervolgens onderzoek naar de afzetmarkt in Amerika, spreekt mensen met gewrichtsklachten en gaat aan tafel met investeerders. Daarna beslis je om op 1 oktober 2022 ook in Amerika een octrooi in te dienen. Toch wordt er, ook voor de Amerikaanse indiening, uitgegaan van 1 maart 2022. Gegeven is gegeven. Moest er nu tussen 1 maart en 1 oktober iemand in Amerika ook op het idee van zelfstrikkende veters komen, dan maakt het niet uit dat jouw octrooi daar nog niet was ingediend. Voor de latere aanvraag wordt de toetsingsdatum voor nieuwheid en inventiviteit teruggelegd naar de datum van de Nederlandse indiening. Ook hier geldt dus een levensles die we als kind al leerden: gegeven is gegeven. Vanaf de prioriteitsdatum kun je rustig praten en publiceren over jouw innovatie. Je hebt immers het prioriteitsrecht.
Het eerste jaar na de indiening geef je veel waardevolle informatie. Het Octrooicentrum Nederland geeft bijvoorbeeld feedback en je krijgt een eerste inschatting van de octrooibaarheid. Een belangrijk jaar waarin je goed kunt onderzoeken waaraan je jouw geld uitgeeft.
Landenkeuze komt later.
Als je het prioriteitsrecht wilt inroepen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén daarvan is dat je geen punt of komma meer mag veranderen aan de oorspronkelijke octrooiaanvraag. Richt je dus in de eerste gesprekken met jouw octrooigemachtigde echt op de innovatie zelf. Veel bedrijven denken al stappen vooruit, door te bedenken waar ze willen gaan beschermen. Tijdens het eerste jaar heb je overal bescherming. De aanvraag wordt dikwijls ingediend via de Nederlandse PCT-route. Via die route heb je na de indiening ruimschoots de tijd om te beslissen waar je jouw innovatie nog meer wilt beschermen.
Laat de landenkeuze dus even voor wat het is en richt je op jouw uitvinding. Beschrijf jouw innovatie uitgebreid, bedenk hoe je er geld mee wilt verdienen en of jouw innovatie misschien nog breder kan worden gebruikt. Jouw octrooigemachtigde doet vervolgens de rest om ervoor te zorgen dat je alle voordelen van jouw prioriteitsrecht kunt gebruiken.
Houd onze blogs in de gaten. Binnenkort lees je hier meer over de 3 belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen om het prioriteitsrecht te kunnen inroepen. Wil je geen blog missen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. Wil je meer weten over het prioriteitsrecht, download dan hier gratis onze white paper. Heb je andere vragen over octrooieren, neem dan gerust contact op met mij. Op werkdagen kun je tussen 14:00 en 17:00 uur met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf wanneer je naar www.epc.be gaat. We zitten klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Over de schrijver
Ik heb werktuigbouwkunde en materiaalkunde gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. In 2015 ben ik als trainee octrooigemachtigde bij EP&C begonnen en in 2021 ben ik erkend als Nederlands en...
Lees meer over Thomas >