Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Prioriteits­­recht. Wat is het en wat heeft u er eigenlijk aan?

  PrioriteitsrechtsWie het eerst komt, het eerst maalt. Die harde levensles leren we al snel in het leven. Ook binnen octrooiering werkt dit zo, maar dan in het voordeel van de uitvinder. Stel, u heeft een nieuwe en inventieve uitvinding bedacht om uw productieproces te versnellen. U wilt voorkomen dat uw concurrenten dit proces zomaar kopiëren, maar u heeft nog tijd nodig om het proces verder te onderzoeken. Dan komt het prioriteitsrecht goed van pas.

  Octrooien zijn per land apart geregeld. Als u een Japans octrooi wilt, dan regelen we dat voor u in Japan. Wilt u een Amerikaans octrooi, dan geldt exact hetzelfde. Maar octrooiering is een lang proces. Of misschien weet u nog niet exact waar u een octrooiaanvraag wilt indienen. Er is eerst nog meer marktonderzoek nodig. Loopt u al die tijd dan het risico dat uw concurrent er met uw uitvinding vandoor gaat? Dankzij het prioriteitsrecht is dat gelukkig niet het geval.

  Hoe werkt het?

  Op het moment dat u in Nederland een octrooi aanvraagt, is de indieningsdatum van belang. We noemen dit de prioriteitsdatum. Iedereen die daarna nog met dezelfde uitvinding komt, is te laat want u was eerder. Het recht dat u hiermee verkrijgt, noemen we het prioriteitsrecht. Vanaf de datum dat u het octrooi indiende, heeft u 12 maanden de tijd om te beslissen of u het ook in andere landen wilt indienen. Anderen kunnen nu niets meer namaken of een patent indienen want u was eerst.

  Voordelen van het prioriteitsrecht.

  Het mooie aan het prioriteitsrecht is dat de datum in beton is gegoten. Een voorbeeld ter illustratie. U dient in Nederland op 1 maart 2022 een octrooi in voor zelfstrikkende veters. U doet vervolgens onderzoek naar de afzetmarkt in Amerika, spreekt mensen met gewrichtsklachten en gaat aan tafel met investeerders. Daarna beslist u om op 1 oktober 2022 ook in Amerika een octrooi in te dienen. Toch wordt er, ook voor de Amerikaanse indiening, uitgegaan van 1 maart 2022. Gegeven is gegeven. Moest er nu tussen 1 maart en 1 oktober iemand in Amerika ook op het idee van zelfstrikkende veters komen, dan maakt het niet uit dat uw octrooi daar nog niet was ingediend. Voor de latere aanvraag wordt de toetsingsdatum voor nieuwheid en inventiviteit teruggelegd naar de datum van de Nederlandse indiening. Ook hier geldt dus een levensles die we als kind al leerden: gegeven is gegeven. Vanaf de prioriteitsdatum kunt u rustig praten en publiceren over uw innovatie. U heeft immers het prioriteitsrecht.

  Het eerste jaar na de indiening geeft u veel waardevolle informatie. Het Octrooicentrum Nederland geeft bijvoorbeeld feedback en u krijgt een eerste inschatting van de octrooibaarheid. Een belangrijk jaar waarin u goed kunt onderzoeken waaraan u uw geld uitgeeft.

  Landenkeuze komt later.

  Als u het prioriteitsrecht wilt inroepen, moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén daarvan is dat u geen punt of komma meer mag veranderen aan de oorspronkelijke octrooiaanvraag. Richt u dus in de eerste gesprekken met uw octrooigemachtigde echt op de innovatie zelf. Veel bedrijven denken al stappen vooruit, door te bedenken waar ze willen gaan beschermen. Tijdens het eerste jaar heeft u overal bescherming. De aanvraag wordt dikwijls ingediend via de Nederlandse PCT-route. Via die route heeft u na de indiening ruimschoots de tijd om te beslissen waar u uw innovatie nog meer wilt beschermen.

  Laat de landenkeuze dus even voor wat het is en richt u op uw uitvinding. Beschrijf uw innovatie uitgebreid, bedenk hoe u er geld mee wilt verdienen en of uw innovatie misschien nog breder kan worden gebruikt. Uw octrooigemachtigde doet vervolgens de rest om ervoor te zorgen dat u alle voordelen van uw prioriteitsrecht kunt gebruiken.

  Houd onze blogs in de gaten. Binnenkort leest u hier meer over de 3 belangrijke voorwaarden waaraan u moet voldoen om het prioriteitsrecht te kunnen inroepen. Wilt u geen blog missen? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief. Wilt u meer weten over het prioriteitsrecht, download dan hier gratis onze white paper. Heeft u andere vragen over octrooieren, neem dan gerust contact op met mij. Op werkdagen kunt u tussen 14:00 en 17:00 uur met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf wanneer u naar www.epc.be gaat. We zitten klaar om uw vragen te beantwoorden.

  Onderwerpen: ALGEMEEN, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, PATENT, OCTROOI, WET- EN REGELGEVING