Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Wat zijn de kosten voor modelrecht in europa en wat krijgt u ervoor terug?

  wat zijn de kosten voor modelrecht in Europa?Deze vraag krijgen we veel van ondernemers die inzicht willen krijgen in de bescherming van hun intellectueel eigendom. Dit zijn vaak mensen voor wie octrooibescherming niet mogelijk is of te duur is. Het modelrecht kan in dat geval uitkomst bieden. De kosten voor een modelregistratie zijn een stuk lager en u krijgt er in heel Europa veel voor terug. Hoe werkt een modelregistratie, wat beschermt het en natuurlijk: wat zijn de kosten voor zo’n modelrecht?

  Wat is modelrecht?

  U verkrijgt een modelrecht door een modelregistratie. Het is een slimme zet om uw vormgeving veilig te stellen binnen heel Europa. Modelrecht is namelijk een vorm van intellectueel-eigendomsrecht die zich richt op de uiterlijke vormgeving of het ontwerp van een gebruiksvoorwerp.

  Denk bijvoorbeeld aan de karakteristieke uitstraling van Lego-blokjes. De nopjes en omliggende vlakken hebben een technische functie, maar ook zeker een esthetische. Het draagt bij aan de 'look' van het populaire speelgoed. Door het modelrecht op deze vormgeving via modelregistratie vast te leggen is het uiterlijk van het product beschermd tegen namaken. Modelrecht is dus iets anders dan een octrooi, dat juist de techniek achter een innovatie beschermt. Met een modelregistratie beschermt u de buitenkant, dus de vormgeving van zowel twee- als driedimensionele voorwerpen.

  Voorbeelden van ontwerpen die zich qua uiterlijke vormgeving goed lenen voor bescherming als model zijn:

  • Consumentenproducten
  • Verpakkingen
  • Meubilair
  • Voertuigen
  • Elektronica
  • Bouwmaterialen
  • Gereedschappen
  • Industriële vormgeving of ontwerpen

  Europa of Benelux:
  alle kosten op een rij

  Het fijne aan een modelrecht is dat het, in vergelijking met andere intellectuele-eigendomsrechten, relatief goedkoop is en dat uw ontwerp bijna vanzelfsprekend beschermd is binnen de Europese Unie. Het is niet mogelijk om modelbescherming voor alleen Nederland of België aan te vragen, maar met een enkelvoudige modelregistratie voor Europa is dat ook niet nodig. Een alternatief is modelbescherming voor de Benelux. Een kleine rekensom laat echter zien dat modelregistratie voor Europa gunstiger is.
  Een modelbescherming voor de Benelux kost € 1.140. Een enkelvoudige Europese modelregistratie kost € 1.340. Voor € 200 meer heeft u dus bescherming in 24 extra landen. Dit is inclusief de eerste vijf jaar bescherming en de advieskosten van een modelgemachtigde. Na elke vijf jaar krijgt u de keuze om het recht in stand te houden, tot een maximum van 25 jaar. De kosten voor zo’n verlenging lopen elke termijn iets op: van € 565 naar € 655 per 5 jaar.

  Hoe kunt u een modelrecht inzetten?

  Een goede bescherming van uw intellectueel eigendom is altijd belangrijk. Het verstevigt uw positie in de markt en concurrenten krijgen niet de kans om een soortgelijk ontwerp op de markt te brengen. Dit werkt op twee verschillende manieren, zowel offensief als defensief. Een voorbeeld van het gebruik van de offensieve strategie is Apple. Dit bedrijf denkt heel goed na over de beschermingsomvang door elk detail van hun iPhone, bijvoorbeeld, afzonderlijk te beschermen. Denk maar aan de ronde home-knop onderaan het scherm. Apple probeert hiermee te voorkomen dat andere partijen de uiterlijke details overnemen. De kans dat een concurrent misbruik maakt van hun creatieve arbeid wordt zo dus nihil. Aan de andere kant kan een product aan een aantrekkelijke kost met een defensieve strategie worden beschermd tegen kopieën.

  Met een modelregistratie zorgt het modelrecht er dus voor dat een inbreuk niet zomaar meer gemaakt kan worden. Met een Europees modelrecht perkt u een inbreuk zoveel mogelijk in en stelt u daarmee uw eigen positie veilig.

  Modelrecht bij webshops

  Een voordeel van het modelrecht dat tegenwoordig steeds zwaarder weegt, is de waarde die webshops eraan toekennen. Veel populaire gebruiksproducten worden nagemaakt door copycats die deze aanbieden op online winkels als Bol.com en Amazon. Als u een modelrecht op het originele product heeft, dan zijn deze webshops over het algemeen heel inschikkelijk in het verwijderen van de producten van copycats.

  Vereisten van modelbescherming

  Het modelrecht biedt dus zeker relevante bescherming en is ook nog eens relatief betaalbaar. Wilt u zeker weten of uw ontwerp hiervoor in aanmerking komt, bekijk dan het onderstaande overzicht, deze overzichtspagina, doe de modelcheck of neem contact met ons op.

   

  EP&C Modelbescherming vereisten_blauw

  Onderwerpen: ALGEMEEN, INTELLECTUEEL EIGENDOM, MODELRECHT, PATENT, OCTROOI