Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Patent aanvragen: voordelen van de nederlandse pct-route

  Voordelen-van-de-NL-PCT-Route.jpgBedrijven komen voor de bescherming van verschillende producten en werkwijzes naar EP&C. Van achtbanen tot plastieken dopjes. Van doeken voor serres tot technieken voor DNA-analyses.

  Ondanks deze diversiteit hebben 9 van de 10 bedrijven toch iets gemeen. Op het moment dat de intellectuele-eigendomsrechten worden aangevraagd, is er vaak nog onduidelijkheid over de commerciële potentie van de uitvinding. In Nederland, maar ook daarbuiten.

  Dat kán een probleem zijn, want als u een octrooirecht (of patent, wat is het verschil?) wilt vestigen, dan moet u ook aangeven in welk land u dit wilt. Hmmm, en nu?

  Voor ondernemers die eerst willen zien of hun uitvinding wel echt succesvol wordt op de markt voordat ze geld pompen in het octrooieren ervan, is de zogenaamde Nederlandse PCT-route een uitkomst: u begint met een Nederlandse octrooiaanvraag gevolgd door een PCT-aanvraag.

  Wat zijn de voordelen van deze route?

  1. U LEGT UW INNOVATIE SNEL VAST TEGEN EEN BEPERKTE KOST OP EEN BEPAALDE DATUM (PRIORITEIT)

  Bij de Nederlandse PCT-route start u met de indiening van een Nederlandse octrooiaanvraag. Dit heeft een aantal voordelen: 

  - Snel: Na zo’n 9 maanden ontvangt u het nieuwheidsonderzoek. U weet dan binnen een paar maanden of uw octrooi mogelijkheden biedt.

  - Veel voor weinig: Het internationale nieuwheidsonderzoek kost maar € 869. Voor dit bedrag ontvangt u een kwalitatief hoogstaand onderzoeksrapport dat u informatie geeft over de nieuwheid, inventiviteit en industrieel toepasbaarheid van uw uitvinding. Als u de Nederlandse octrooiaanvraag overslaat, en u vraagt direct een PCT-aanvraag aan, dan kost ditzelfde onderzoek € 1.800.

  Bovendien kunt u bij indiening van de PCT-aanvraag via de post reageren op het nieuwheidsonderzoek van de Nederlandse octrooiaanvraag. Zo kan een eventuele negatieve  mening over de octrooieerbaarheid worden bijgesteld.

  - Een voordeel van € 1.000: Als u na de indiening van de Nederlandse octrooiaanvraag kiest voor een PCT-aanvraag, dan krijgt u de kosten van het nieuwheidsonderzoek (€ 1.800) terug. Terwijl u € 800 betaald heeft.

  - Besparing op de instandhoudingsbelastingen: Het betalen van de instandhoudingsbelastingen start per land één jaar later. Dit kan u een forse besparing opleveren.

  Maar er is nog een belangrijk pluspunt.

  Prioriteit
  Via de eerste indiening van de Nederlandse octrooiaanvraag registreert u uw idee. uw innovatie. U claimt hiermee ‘prioriteit’. Als u daarna kiest voor een PCT-aanvraag, dan heeft u het voorrecht om een octrooi in te dienen in een ander land, met dezelfde prioriteitsdatum als de Nederlandse aanvraag.

  Ik zal dit toelichten aan de hand van een voorbeeld.

  U heeft op 1 maart 2017 een Nederlandse octrooiaanvraag ingediend voor een ingenieuze schroef. Als blijkt dat er in China een gat in de markt is voor dit product, en u heeft voor 1 maart 2018 een PCT-aanvraag ingediend, dan kunt u tot 1 september 2019 een Chinese octrooiaanvraag indienen. De prioriteitsdatum van dit octrooi is echter 1 maart 2017. Inbreukmakers kunt u dan met terugwerkende kracht aanpakken.

  Door uw Nederlands octrooi op 1 maart 2017 aan te vragen heeft u niet alleen in China prioriteitsrecht gecreëerd, maar ook in 176 andere landen van de wereld.

  2. U heeft tijd voor marktverkenning 

  Door te kiezen voor de Nederlandse PCT-route koopt u als het ware tijd om de markt te verkennen. Meer bepaald: 30 maanden na de eerste indiening van het Nederlandse octrooi. In deze periode kiest in welke landen u de octrooiprocedure gaat opstarten.

  U kunt deze tijd benutten voor diverse zaken. U kunt investeerders zoeken. Uw product lanceren en ervaren hoe succesvol dit verloopt. Of u volgt hoe de markt zich ontwikkelt, wat uw concurrenten doen.

  Ook politieke ontwikkelingen kunnen een ander licht op uw ondernemersplan doen schijnen. Met de inauguratie van een nieuwe president kan de wereldhandel er bijvoorbeeld opeens heel anders uitzien.

  Hoe dan ook, in de bedenktijd van 30 maanden die u voor uzelf creëert, kunt u tot inzichten komen die u helpen bij het maken van de beslissing: in welk land wil ik nog meer een patent aanvragen? Of houd ik het bij een Nederlands patent?

  3. U stelt een grote kostenpost uit voor een later moment

  Tot slot een laatste voordeel met een financieel gehalte.

  Zoals u misschien zelf ook heeft ervaren, hopen de kosten zich tijdens een ontwikkelingstraject vaak in de beginperiode op. Kosten voor het testen van de innovatie, het maken van een prototype, het aanvragen van een eerste octrooi, misschien ook het opstarten van een nieuw bedrijf, marktonderzoek; allemaal activiteiten die het beschikbare budget drukken. Terwijl de innovatie zelf nog geen euro heeft opgeleverd!

  De essentie van de Nederlandse PCT-route zit in het feit dat u een grote kostenpost van de IE- bescherming naar een later moment verschuift. Naar een moment waarop u weet of uw innovatie geld kan opbrengen. Terwijl u de mogelijkheden op het octrooieren van uw innovatie behoudt.

  Slimme keuze
  Al met al kan ik concluderen dat de Nederlandse PCT-route is niet voor niets de meest gekozen strategie is voor ondernemers. Door prioriteit te claimen heeft u tijd voor marktverkenning en gaat u slim om met uw IP-budget.

  Onderwerpen: TIPS, PATENT, OCTROOI