Stappenplan voor innoveren en octrooi aanvragen
Hoe bepaal je of een octrooi aanvragen zinvol is? Bescherming van een innovatie met een octrooi is vaak heel waardevol, maar er zijn ook andere opties. In dit blog geef ik je een overzichtelijk stappenplan voor de besluitvorming rondom allereerst innoveren en daarna octrooieren.
1 - Bedrijfsstrategie bepalen
Bepaal wat het verdienmodel is van jouw innovatie. Dit is wat je voor ogen houdt wanneer je nadenkt over wel of niet octrooieren.
2 - IP-strategie bepalen
Jouw IP-strategie (intellectual property) ondersteunt het verdienmodel. Nu, maar ook in de toekomst. De IP strategie moet de huidige business zo veel mogelijk beschermen, maar moet dat ook doen als je verder ontwikkelt.
3 - R&D-activiteiten afstemmen
R&D activiteiten stem je af op bedrijfsstrategie en IE-strategie. Niet andersom. Het doel is om innovaties te ontwikkelen waar je in de toekomst een verdienmodel in ziet en die je daarom wilt beschermen.
TIP: Vraag WBSO-subsidie aan voor R&D-projecten. Dit kan bovendien een toegangsticket geven tot de innovatiebox van de Belastingdienst.
4 - R&D resultaten monitoren
Monitor nieuw ontwikkelde concepten om potentieel IE te herkennen. Denk aan opgeloste technische problemen en verbeteringen. Toets deze aan jouw IE-strategie.
TIP: Eerst octrooi aanvragen, dan pas publiceren of de markt op gaan. Anders is het NIET nieuw en inventief meer; de voorwaarden voor het verkrijgen van een octrooi.
5 - Beslissen: wel of niet octrooieren
Het is duidelijk dat timing van het indienen van een octrooiaanvraag van cruciaal belang is voor een goede bescherming. Als de vinding voldoende uitgewerkt is, dan is de tijd rijp om in actie te komen en daadwerkelijk stappen te ondernemen.
Betrek op tijd een octrooigemachtigde
Zoals je ziet komt er veel bij kijken voordat je besluit tot wel of niet octrooieren. Het begint al bij de keuze waar je wel en niet tijd aan besteedt tijdens het innoveren. En als dat helder is, dan wachten er nog belangrijke vraagstukken over octrooieren. Betrek in een vroeg stadium een octrooigemachtigde bij deze processen. Dit vergroot de kans dat je de juiste beslissingen neemt. Een octrooigemachtigde is zowel technisch als juridisch expert en kan dus vanuit alle oogpunten met je meedenken.
Wil je van gedachten wisselen over jouw IE-strategie? Neem dan contact met me op. Ik denk graag met je mee.

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als octrooigemachtigde bij EP&C. Mijn achtergrond ligt in bioprocestechnologie en ik heb een Ph.D. in innovatiemanagement. Mijn werk vormt een brug tussen wetenschap, business...
Lees meer over Mark >