Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Top 3 tips voor een Innovatie­­subsidie

  Kosten-patent-terugverdienen-met-Innovatiebox.pngAls u uw intellectueel eigendom wilt beschermen met een patent, maar u niet te veel geld wilt uitgeven, dan heb ik een interessante suggestie voor u. Met de Innovatiebox kunt u uw investering terugverdienen. Maar pak dit wel slim aan! Mijn 3 tips. 

  In mijn jaren als octrooigemachtigde heb ik een patroon ontdekt. Wanneer we starten met het opstellen van een eerste octrooiaanvraag, is de ondernemer soms nog afkerig. Over de kosten of de reikwijdte van het alleenrecht.

  Als ik meer vertel over de beschermingsmogelijkheden van het intellectueel eigendom en de voorbeelden worden concreet voor zijn of haar eigen praktijk, dan gebeurt het. De ondernemer wordt enthousiast en ontdekt de meerwaarde van een octrooi.

  Kosten van een patent: last of investering?

  Om de last van de investering te verlichten, wijs ik mijn klanten altijd op de Innovatiebox. Want of de kosten die worden gemaakt voor een patent nu als ‘kostenpost’ of ‘investering’ worden gezien; een belastingvoordeel is altijd interessant, toch?

  VOORDELEN VAN DE INNOVATIEBOX, VROEGER DE OCTROOIBOX

  In het kort: met de Innovatieboxbetaalt u minder belasting over de opbrengsten uit uw innovatie. U betaalt 9% vennootschapsbelasting in plaats van 20 of 25% over de winst. U moet dus wel winst maken! Met deze innovatiesubsidie wil de overheid innovatie stimuleren.

  Het eerste jaar na de introductie van de innovatie wordt meestal geen winst gemaakt. Maar op het moment dat uw cijfers wel boven de nul uitkomen, kunt u met deze fiscale maatregel eenvoudig (een deel van) uw investeringskosten terugverdienen.

  Mijn 3 Tips bij het inzetten van de Innovatiebox


  1. Dien een octrooiaanvraag in in Nederland
  Een octrooi hebben is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de Innovatiebox. Mijn advies: kies dan voor een Nederlands octrooi.
  Voor kmo's met een omzet van minder dan € 50 miljoen wereldwijd en minder dan € 7,5 miljoen in Nederland, is een WBSO-verklaring ook genoeg om in aanmerking te komen voor de innovatiesubsidie. (kijk voor actuele informatie op deze site)

  2. Let op de tenaamstelling van het octrooi
  Als het patent op naam van een privépersoon staat en de winst van uw innovatie geboekt wordt op een BVBA, dan kunt u mogelijk geen gebruikmaken van de Innovatiebox.

  3. Overleg tijdig met uw boekhouder of belastingexpert
  Zo kunt u anticiperen op de gestelde voorwaarden. De Nederlandse belastingdienst maakt met elke ondernemer individuele afspraken over het gebruik van de Innovatiebox.

  Onderwerpen: OCTROOI, WET- EN REGELGEVING, TOP 3