Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

    Top 3 valkuilen bij het aanvragen van een patent

    1902-Top-3-valkuilen-2-kolom

    Een patent inzetten kan een goed idee zijn. Er zijn talloze voorbeelden van bedrijven die groot zijn geworden door hun intellectueel eigendom vast te leggen.

    Helaas zie ik ondernemers ook regelmatig in dezelfde valkuilen stappen. Ik wil u hier graag voor behoeden en heb daarom mijn Top 3 op een rijtje gezet. Haal er uw voordeel uit!

    1. Een voldoende is ook genoeg

    Tijdens mijn tijd in het middelbaar zat er een jongen in mijn klas die altijd net genoeg studeerde zodat hij erdoor was. Zijn filosofie was: ‘een 6 is een 10’. Theoretisch gezien had hij gelijk, maar dat was niets voor mij. Ik wil niet veralgemenen, maar ik kan wel zeggen dat octrooigemachtigden perfectionisten zijn. Een 6 is bij ons nooit een 10.

    En gelukkig maar, want het streven om alles goed te willen doen, is een eigenschap die bij het opstellen van octrooiaanvragen goed van pas komt.

    Eén verkeerd woord, een typefout of een vage omschrijving kan een patent te niet doen. Daarom is mijn advies: neem uw tijd voor patentaanvraag. Wees zeker dat u en de octrooigemachtigde elkaar goed begrijpen. En als u twijfelt? Niet toegeven. Ga nooit voor een voldoende. Het loont de moeite om de octrooiaanvraag pas in te dienen als u het gevoel heeft: hiermee ga ik cum laude slagen.

    2. U heeft geen plan met uw patent

    Wat ik vaak zie, is dat mensen denken: ‘ik heb een patent, dus kassa kassa’.

    Helaas werkt het zo niet. Een patent is een middel om een doel te bereiken. Het is geen doel op zich.

    Als u wilt dat een patent opbrengt, kunt u exclusiviteit eisen in uw afzetmarkt. U moet dan wel goed nadenken hoe u een inbreuk gaat opsporen. En hoe u de inbreukmakers gaat aanpakken.

    Licenties uitgeven of uw intellectuele-eigendomsrechten verkopen kan ook een goed verdienmodel zijn. Of wilt u misschien in aanmerking komen voor een belastingvoordeel met de Innovatiebox.

    Kortom: alleen als het inzetten van patenten onderdeel is van uw ondernemingsplan, is het de investering van tijd, geld en moeite waard.

    3. Te veel of te weinig beschermen

    Als u al eens heeft gewerkt met een octrooigemachtigde, dan heeft u vast al een keer gehoord over ‘breed of smal beschermen’. Wat is hier de valkuil?

    Op het moment dat u uw uitvinding heel specifiek omschrijft, denk hierbij aan het materiaaltype, de temperatuur of toepassing, dan krijgt u het alleenrecht op exact díe omschrijving.

    Een voorbeeld: u heeft een patent aangevraagd voor een metalen ophangsysteem voor radiators. Op het moment dat uw concurrent het ophangsysteem exact namaakt, maar dan uit kunststof, dan is dat toegestaan. De concurrent maakt immers geen inbreuk op uw patent. De ‘te smalle bescherming’ zet hier dus een streep door de rekening. Het zorgt voor een beperkte beschermingsomvang.

    Vraagt u echter een patent aan voor een ophangsysteem voor radiators, zonder verdere specificaties te melden, dan heeft dit patent niet veel waarde. Waarom? De beschermingsomvang is te ruim geformuleerd. De uitvinding zal niet voldoen aan de vereisten waar een patent aan moet voldoen, zoals nieuwheid en inventiviteit.

     

    New call-to-action

    Onderwerpen: PATENT, AANVRAGEN, OCTROOI