Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Octrooieren in de hightechsector: heeft dat wel zin?

  Octrooieren in de high tech industrie: heeft dat wel zin?

  Octrooieren is een langdurig proces. Het kan zomaar een paar jaar duren vanaf uw eerste idee tot een verleend octrooi. Ontwikkelingen gaan razendsnel in de hightechsector. Heeft het in die sector dan wel zin om te octrooieren? Het heeft zeer zeker zin. Sterker nog, het is juist heel verstandig. Ik leg in deze blog uit waarom.

  Hightechexperts

  EP&C heeft een speciaal team met experts voor innovaties in de hightech. Het is heel leuk om deel uit te maken van dit team, want alle innovaties binnen de hightech liggen als eerste op onze bureaus. Telecom, lasers, blokchain, apparatuur voor de medische wereld, software en uitvindingen die meerdere disciplines overlappen. We komen het allemaal tegen en het klopt dat de ontwikkelingen op dit gebied snel gaan.

  Dit betekent echter niet dat octrooieren geen zin heeft. Veel van de technologieën bouwen namelijk voort op al bestaande octrooien. Het octrooi dat u indient voor een nieuwe innovatie kan dus zomaar heel lang relevant zijn. Het is een misvatting dat in de hightech alles nieuw en uniek is. Dat is zeker niet zo. De meeste technieken hebben een rijke en geoctrooieerde geschiedenis.

  5G

  Ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld in de telecom. 2G lijkt alweer uit een ver verleden te komen. Ondertussen is 5G vrijwel overal de standaard. Toch is veel 5G-technologie gebaseerd op die van 2G of 3G. De uitvindingen die werden gedaan met het oog op 2G hebben octrooien opgeleverd die nog steeds relevant zijn. 5G is namelijk niet radicaal anders, maar borduurt voort op de al bestaande technologieën. Dit zie ik bij hightech over de hele lijn. Uitvindingen bestaan meestal niet op zichzelf, maar komen voort uit iets wat er al was.

  Het gebeurt bijvoorbeeld ook bij nieuwe snufjes op gsm's. Als Apple een nieuwe functionaliteit voor de iPhone bedenkt, kan het zomaar vier of vijf jaar duren voordat het op de markt komt. Dat maakt – zelfs in een snel veranderende sector als de hightech – niet uit. De gepatenteerde technologie zit namelijk al in de gsm's. En deze technologie blijft relevant want ze blijft vaak in nieuwere modellen van gsm's aanwezig.

  Breed patent

  U wilt het liefst een breed patent op uw uitvinding. Op die manier sluit u concurrenten het beste uit. In een gebied dat zich snel ontwikkelt, is dat best een uitdaging omdat er zoveel gebeurt. Er zijn veel spelers en veel patenten. Daarom is het juist belangrijk om snel uw octrooi tot stand te brengen. Dan kunt u nog zo breed mogelijk octrooieren.

  Zeker als uw innovatie nieuw is, heeft vroeg octrooieren zin. U kunt dan nog het hele speelveld afbakenen. Als uw innovatie nu nog aan de rand van de markt ligt, kan het over een paar jaar zomaar recht in het midden liggen. Daarnaast geldt: wat nu smal lijkt, omdat het nog niet uitgebreid wordt gebruikt, kan later breed worden als de markt groeit richting de uitvinding die u heeft gedaan. Op tijd octrooieren zorgt er dus voor dat u aan kop blijft. De snelle ontwikkelingen in de hightech staan dus niet per se haaks op het aanvragen van een octrooi. Praat hierover zeker met een octrooigemachtigde die veel van de hightechsector kent.

  Waar moet u opletten?
  Het belangrijkste bij het verkrijgen van een patent voor een nieuwe technologie is ervoor zorgen dat u prioriteitsrecht heeft voor uw uitvinding. Het prioriteitsrecht verkrijgt u door als eerste een octrooiaanvraag in te dienen die een specifieke uitvinding vastlegt. Daarmee voorkomt u dat anderen uw uitvinding namaken. 

  Deze route zorgt ervoor dat u prioriteitsrecht heeft terwijl u daarna nog de tijd heeft om de markt te verkennen en te kiezen waar u uw innovatie wilt beschermen. Kortom: de octrooiaanvraag is even belangrijk als het octrooi zelf. Als u eenmaal prioriteitsrecht heeft, kunt u naar buitentreden met uw uitvinding. De indiening alleen al is voor investeerders dikwijls al interessant en schrikt concurrenten af.

  Goed advies
  Elk bedrijf dat zich bezighoudt met technologieontwikkeling en, in het bijzonder in de hightechsector, zou wat mij betreft octrooiering moeten overwegen. Maar ga wel altijd in gesprek met een octrooigemachtigde die u eerlijk zegt waar het op staat. Een krap patent kan de investering waard zijn, maar dat is niet altijd het geval. Soms is geheimhouding beter. Een goede octrooigemachtigde wint niets met de verkoop van octrooien, maar wel met het advies daarin.

  Twijfelt u over patenteren of niet? Wilt u meer weten over octrooieren? Neem dan gerust contact op met mij. Op werkdagen kunt u tussen 14:00 en 17:00 uur met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf wanneer u naar www.epc.be gaat. We zitten klaar om uw vragen te beantwoorden. 

  Overweegt u om uw idee te beschermen met een octrooi? Download dan gratis het e-book ‘6 keer de meerwaarde van een octrooi’. U leest in het boek onder meer wanneer een patent aanvragen een goed idee is.

  Onderwerpen: INNOVATIE, HIGH-TECH, INTELLECTUEEL EIGENDOM, PATENT, OCTROOI