Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

    Hoe vraag je patent aan op software?

    Blog octrooi app - sep 24

    Apps zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Even snel geld van een etentje terugbetalen, een berichtje sturen en de kortste route opzoeken. Dagelijks komen er nieuwe apps bij om ons leven nog makkelijker te maken. Wat nou als u een revolutionaire app hebt bedacht? Hoe beschermt u de app tegen namaken door concurrenten? Dit kan met een octrooi. Het is geen eenvoudige onderneming, maar niet onmogelijk met de tips uit dit blog.

    Zo kan patent op een app wel

    Ik val gelijk met de deur in huis: een octrooi aanvragen op de app zelf kan niet. Ook de software waaruit de app is opgebouwd is niet te beschermen. Dit is uitgesloten in het Europese octrooiverdrag. Gelukkig is er een andere mogelijkheid. Een innovatie moet een technische oplossing zijn voor een technisch probleem zijn. Een app staat op een telefoon en dit maakt het technisch. Als de software vervolgens een technisch probleem oplost, nieuw en inventief is, dan is er een mogelijkheid om te octrooieren.

    Wilt u kans maken om een octrooi te krijgen, dan moet u wel rekening houden met een aantal aspecten die verder gaan dan alleen de software. In de volgende tips leg ik het u uit.

    Tip 1: denk vanuit de oplossing

    Om een octrooi op een app te krijgen is het goed om te denken vanuit de oplossing. Hou in gedachten dat de app niet de oplossing is, maar de uitwerking ervan.

    Bijvoorbeeld: u ontwikkelt een app waardoor het minder data kost om films op een telefoon af te spelen. Tijd voor advies van een octrooigemachtigde. Mijn eerste vraag aan u is: “Hoe heeft u het technische probleem opgelost met de app?” Het antwoord op die vraag is niet: “een app om minder data te verbruiken bij het streamen van films.” De app zelf is niet de oplossing voor het probleem, maar de werkwijze die beschreven staat in de software.

    Tip 2: de werkwijze vinden

    Om de werkwijze te vinden moet u op zoek naar de essentiële stappen in de software die de oplossing van het technisch probleem uitvoeren. Om tot die stappen te komen gaat u wederom terug naar de gedachte waarom u deze app wilde ontwikkelen. In dit geval omdat u minder data wil verbruiken bij het streamen.

    Het werkt zo:

    1. De verzender van de films stuurt input
    2. In de telefoon gebeurt iets op basis van de software die u heeft geschreven.
    3. Het effect is minder dataverbruik tijdens het streamen.

    Wat er in die middelste stap zit, draagt bij aan de oplossing. Dit betekent dat we per softwareregel moeten bekijken wat het bijdraagt. Alles wat bijdraagt aan de oplossing is te patenteren. Mits het een technische oplossing die nieuw en inventief is.

    Tip 3: hou rekening met een langdurig proces

    Wilt u graag uw app beschermen, hou dan rekening met een langdurig proces. Overweeg goed of het de tijd en investering waard is.  Wellicht is het verstandiger om te zorgen dat de code niet in te zien is of te kiezen voor een andere manier van bescherming. Dat brengt mij bij tip 4.

    Tip 4: win tijdig advies in van een octrooigemachtigde

    Het lijkt te vallen in de categorie: “wij van WC-eend adviseren WC-eend”, maar ik wil deze tip toch genoemd hebben. Een goede octrooigemachtigde kan u precies uitleggen of het voor uw app slim is om te gaan voor patenteren. Een octrooi op een app vraagt daarnaast best wat creativiteit en een uitgebreide beschrijving van de claims. Hier kan een octrooigemachtigde die bekend is met de snelle ontwikkelingen in de hightech u veel hoofdbrekens besparen.

    EP&C_CTA_de meerwaarde_1070x410px (1)

     

    Onderwerpen: ALGEMEEN, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, PATENT, OCTROOI, NIEUWHEID, SOFTWARE