Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Een octrooi is geen automa­­tisch geld (deel 1)

  Een octrooi is geen automatisch geld

  U bent op een verjaardagsfeestje of zit op een terrasje, u praat maar wat en ineens hebt u die ene briljante ingeving. “Wat een goed idee. Daar moet u een patent voor aanvragen. Daar kunt u nog eens rijk mee worden.” We hebben dit gesprek allemaal al wel eens gevoerd. Meestal blijft het bij dat gesprek of een tekening op een bierviltje. Toch legt het een probleem bloot waar ook een hoop serieuze ondernemers last van hebben: het idee dat u met een octrooi automatisch geld verdient.

  Actief optreden

  Een octrooi is zeker waardevol, maar het ‘nemen van een octrooi’ is op korte termijn vooral een investering. Zowel in het octrooi als in de octrooigemachtigde. Die kijkt naar het product en de markt en zorgt dat alles zo goed en volledig mogelijk wordt vastgelegd.

  Maar wat als al het papierwerk geregeld is? De investering is gedaan en de rechten zijn van u. Dan kunt u nu het grote geld gaan verdienen. Dat is een bekende misvatting. Een octrooi hebben komt niet overeen met geld verdienen. Er is nog nooit iemand rijk geworden van achterover leunen na het verkrijgen van een octrooi. Sterker nog: doet u dat wel, dan is het octrooi inderdaad weggegooid geld geweest.

  Licenties

  Komt het misverstand dat u met een octrooi automatisch geld verdient dan helemaal uit de lucht vallen? Nee, natuurlijk kan de investering opbrengen. Het is alleen geen snelle transactie.
  Als het product goed en waardevol is, maar u ziet zelf geen mogelijkheid om het te produceren en/of te verkopen, dan kunt u de octrooirechten verkopen aan een partij die dit wel kan. Dit is de snelste manier om geld te verdienen aan een octrooi. Voor de uitvinder van de bierviltjes was dat waarschijnlijk het meest interessant. Als u zelf de rechten wilt behouden, dan kunt u licenties verkopen aan andere partijen.

  Het loont echter het meest om een octrooi te gebruiken als een middel om de markt te beïnvloeden. Het bakent een ruimte af waarin uw bedrijf wel kan ondernemen en een ander niet of moeilijker. 

  ZO UW INVESTERING TERUGVERDIENEN

  Dus ja, het is leuk om te filosoferen over wat u kunt bereiken met een briljante ingeving op een bierviltje, maar een octrooi is geen garantie voor snel verdiend geld. Het is eerder een beginpunt van waaruit u verder kunt werken. Daarom is het belangrijk om altijd in gesprek te gaan met een octrooigemachtigde en een goed plan uit te werken. Dan is de kans het grootst dat de investering opbrengt. 

  Nieuwsgierig naar de tweede misvatting? Lees hier verder.

   

  Onderwerpen: INNOVATIE, COLUMN, OCTROOI