Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Octrooi: recht om te verbieden, niet om te gebruiken (deel 3)

  Octrooi: recht om te verbieden, niet om te gebruiken (deel 3)Ik stond eerder al stil bij twee veelvoorkomende misvattingen over octrooien. Is een octrooi nu eigenlijk iets waarmee u gemakkelijk geld verdient, of juist een dure kostenpost zonder rendement? Geen van beiden is waar en een goede octrooigemachtigde zal u altijd voor deze valkuilen behoeden. Net als voor dit derde, incorrecte idee: een octrooi geeft het recht om een uitvinding te gebruiken.

  Het lijkt de omgekeerde wereld wel. Want is een octrooi geen laissez-passer om uw product te gebruiken? Nee, een octrooi is het recht om iemand anders iets te verbieden. Uitvindingen en de octrooien die daaraan worden vastgelegd zijn bijna altijd verbonden met octrooien van anderen. Vandaar dat het octrooi voor uw product u niet automatisch het recht geeft om dat product te verkopen.

  Verbonden

  Een voorbeeld: stel u een situatie voor waarin fietsen al wel bestaan, maar nog geen fietsen met een rem. Partij X heeft een octrooi voor een fiets en u ontwikkelt een fiets met een rem. Uw fiets is een inventieve verbetering van het eerdere product, dus u krijgt een octrooi voor de fiets met de rem.

  Dan heeft X een octrooi voor een fiets en u heeft een octrooi voor een fiets met een rem. Daarmee kunt u X verbieden om een fiets met een rem te maken, maar X kan u verbieden om überhaupt een fiets te maken. Uw octrooi geeft u dus nog niet meteen het recht om het product te maken en te verkopen.

  Dit betekent niet dat uw fiets met rem nooit in de verkoop kan gaan, maar dat u goede afspraken moet maken met de andere partij. U wilt iets van hen, maar waarschijnlijk hebben zij ook interesse in uw product. Samen hebben jullie nog steeds een grote stap voor op een heleboel andere producenten. U moet dus in gesprek gaan over jullie rechten om te zorgen dat u allebei verder kunt werken.

  FTO-studie

  Om dit goed te organiseren zorgt een octrooigemachtigde voor een FTO-studie. In deze studie naar freedom to operate doet de octrooigemachtigde grondig onderzoek naar de rest van de markt. Op basis daarvan weet u met welke partijen u verbonden bent. Ondanks die verbindingen of juist dankzij haalt u het meeste uit uw product. Zo gaat u de mist niet in rond dit derde misverstand over octrooien en kunt u uw product ook daadwerkelijk in gebruiken. 

  Onderwerpen: ALGEMEEN, OCTROOI