Geheimhouding tijdens innovatiefase

By Sjoerd Bielleman 28 April 2025

Blog NDA mei 2025Als je aan een nieuwe uitvinding werkt, kun je voor een dilemma komen te staan. Je wilt het idee testen en delen, maar kunt het tegelijkertijd nog niet aan de grote klok hangen. Hoe om te gaan met geheimhouding in de innovatiefase?

Innovatie moet nieuw zijn 

Voor een octrooi moet de uitvinding "nieuw" zijn. Deel je jouw innovatie te vroeg met de buitenwereld, dan verspeel je deze nieuwheid. Dit gebeurt sneller dan je misschien denkt. Tijdens een presentatie op een beurs, bij een test in het openbaar of zelfs tijdens een praatje op een verjaardag. Het wordt allemaal gezien als openbaar maken. Mocht dit gebeuren, dan staat de hele bescherming op losse schroeven.

Daarnaast spelen strategische overwegingen een rol. Je wilt voorkomen dat concurrenten kunnen zien waar je mee bezig bent, zodat ze ideeën overnemen of zelfs eerder een octrooi aanvragen. Achteraf bewijzen dat je het idee eerder had, kan een lastig verhaal worden.

Geheimhouding garanderen

Het is heel begrijpelijk dat je in de innovatiefase marktonderzoek wilt doen of het idee met investeerders wil bespreken. Soms is testen ook nodig. Bijvoorbeeld op een proefveld bij een boer of in een fabriek. Er zijn een aantal zaken die helpen de nieuwheid van de innovatie te waarborgen.

Gebruik een geheimhoudingsovereenkomst  of non-disclosure agreement (NDA)

Wanneer je met externe partijen samenwerkt, beschrijf je hierin duidelijk wat geheim moet blijven. Wees specifiek daarbij over het onderwerp. "Alles wat je van ons leert is geheim" is moeilijk te verdedigen, want sommige informatie is gewoon publiek beschikbaar. Beter is: "alle informatie die gaat over project X." Voor interne medewerkers geldt vaak dat er in hun arbeidsovereenkomst al een geheimhoudingsplicht is opgenomen. Het is uiteraard wel goed om dit te checken en er zeker van te zijn dat het juridisch waterdicht is.

Maak een veilige omgeving voor tests en demonstraties:

•    Kies een ruimte zonder inkijk of met afgedekte ramen. 
•    Blijf uit het zicht van openbare wegen als je buiten test. 
•    Gebruik afgesloten delen van fabrieken of terreinen. 
•    Plaats duidelijke waarschuwingen dat het om vertrouwelijke activiteiten gaat. 
•    Laat alleen mensen toe die een geheimhoudingsverklaring hebben getekend.

Maak het team bewust van het belang van geheimhouding

Medewerkers moeten weten welke informatie vertrouwelijk is, ook al staat dit in hun arbeidsovereenkomst. Markeer vertrouwelijke documenten, projectruimtes en testlocaties duidelijk. Een markering op documenten en ruimten waarin gewerkt wordt aan de innovatie kan al helpen bij bewustwording.

Wie tekent wat?

Medewerkers hebben meestal al geheimhoudingsplicht via hun arbeidscontract, maar het kan geen kwaad hen hieraan te herinneren. Externe partijen zoals leveranciers, testlocaties en investeerders tekenen een specifieke NDA. Hoe verder iemand afstaat van de directe kring rondom de innovatie, hoe belangrijker formele afspraken worden.

Een kleine investering, grote winst

"De echte test voor de sterkte van een octrooi vindt plaats in de rechtszaal," zeggen we in ons vak wel eens. De kans dat iemand met jouw idee aan de haal gaat, lijkt misschien klein, maar wordt jouw innovatie een succes en volgt er een rechtszaak, dan kunnen gebreken in de geheimhouding het octrooi wel onderuithalen. Goed regelen van geheimhouding gaat daarom niet om vertrouwen, maar om slim risicomanagement. Hierin investeren is een kleine moeite, maar levert grote winst op wanneer het er echt op aankomt.

Wil je advies over hoe je in de innovatiefase omgaat met geheimhouding of bij het opstellen van een NDA? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

 

Over de schrijver

Na het afronden van mijn studie natuurkunde ben ik in 2018 octrooigemachtigde geworden. Deze rol biedt mij zowel intellectuele uitdagingen als voldoening. Met mijn achtergrond kan ik technologische...

Lees meer over Sjoerd >