De grote doorbraak in octrooien op blockchain moet nog komen

By Holger Seitz 25 Maart 2025

Blog Blockchain apr 25Blockchain, je kent de term waarschijnlijk wel. Misschien voornamelijk door het gebruik ervan bij cryptovaluta. De technologie is echter veel breder dan dat en toepassingen ervan kunnen ook gepatenteerd worden. Dit gebeurt nu al, maar de grote doorbraak moet nog komen. Een mooie kans voor innovatieve ondernemers.

 

Blockchain eenvoudig uitgelegd

Blockchain is te vergelijken met een decentrale administratie die op allerlei computers tegelijk wordt opgeslagen. Komt er nieuwe informatie bij, dan kijken al die computers of het klopt. Is dit het geval, dan wordt het blok informatie toegevoegd aan de ketting. Elk nieuw blok verwijst naar het vorige, waardoor een onbreekbare keten ontstaat die een compleet en betrouwbaar overzicht geeft.

Het mooie aan blockchain is dat er een soort automatische verificatie inzit. Bij een bank staat jouw saldo op één centrale computer. Bij blockchain is dit verspreid en door de ingebouwde verificatie zijn alle lokale kopieën aan elkaar gelijk. Dit maakt het veilig, transparant en breed toepasbaar.

De mogelijkheden van blockchain 

Blockchain heeft veel mogelijkheden. Bijhouden van transacties, boekhouding of stappen in een fabricageproces. Er is zelfs een patent op vluchtdata van drones die via blockchain worden vastgelegd. In theorie kan een droneaanval op die manier voorspeld kunnen worden.

Voorbeeld van blockchaintoepassing

Een voorbeeld om het te illustreren. Een grote supermarktketen implementeert blockchain om de herkomst van hun verse producten te traceren. Data van de boer, transporteur, distributiecentrum, supermarkt en eventueel de consument worden opgeslagen in de blockchain. Is er iets mis met het product, dan is makkelijk te traceren waar het vandaan komt en waar het nu is.

Patenten op blockchain

Toen blockchain, met dank aan de toepassing bij cryptovaluta, een jaar of zes geleden meer bekendheid kreeg, nam ook het aantal octrooiaanvragen vooral in de Verenigde Staten sterk toe. Dat blockchain patenteerbaar is, hebben bedrijven als IBM en Tencent ook ontdekt. Zij hebben veel octrooien op het gebruik van blockchain. Een voorbeeld is een octrooi van IBM op het beheer van softwareversies en bijdragen van programmeurs via een blockchain.

Een ander voorbeeld is een octrooi van OpenAI, dat zich op het grensvlak van Artifical Intelligence en blockchain begeeft. Door het leerproces en beslisproces van Artifical Intelligence in een blockchain vast te leggen, zou dit transparanter en verifieerbaarder kunnen worden.

De toekomst van blockchain

Opvallend is dat het aantal octrooiaanvragen inmiddels flink is gedaald. Dat werpt de vraag op wat de toekomst van blockchain is. Zitten we in een stilte voor de storm? Dat gebeurt vaker bij technologische ontwikkelingen. De theorie van AI werd bijvoorbeeld ook al zeventig jaar geleden bedacht, maar de rekenkracht in computers was er nog niet om het uit te voeren. Pas de laatste jaren neemt dit een vlucht. De grote doorbraak van blockchain laat voor nu ook nog op zich wachten. Buiten de cryptomarkt zijn er wel veel pilots geweest, maar dé toepassing die iedereen overtuigt, ontbreekt nog.

De échte toekomst van blockchain ligt misschien wel in toepassingen die we nu nog niet kunnen bedenken. Dus voor alle innovatieve denkers: hier ligt jullie kans! Wie bedenkt die ene toepassing die blockchain definitief op de kaart zet? Of misschien is de vraag wel: wie vraagt er als eerste een octrooi op aan? Uiteindelijk is dat namelijk wat jou de eigenaar van de innovatie maakt. De technologie is klaar voor patenteerbare toepassingen. Wie claimt de volgende grote doorbraak?

Over de schrijver

Ik heb elektrotechniek gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en werk sinds 2000 als octrooigemachtigde bij EP&C. Daarvoor was ik werkzaam als ontwerpingenieur in de defensie- en...

Lees meer over Holger >