Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

    Bescherm je innovatie in cleantech: vraag je een octrooi aan in België of elders?

    2023-06 EP&C Blog Cleantech Octr Belgie_2_Kolom_356x301Vlaamse cleantech bedrijven zetten hun schouders onder duurzame innovatie. Het beschermen van deze vernieuwende technologieën is cruciaal. De beste manier om dat te doen is met een octrooi. Maar wanneer kan je een octrooiaanvraag indienen? Waar dien je die aanvraag best in? En is het  verstandig om een octrooiaanvraag in te dienen in België? We spraken hierover met onze collega Jeroen Meesters.

    Het juiste moment voor een octrooiaanvraag 

    Werk je aan een vernieuwend product of een innovatieve werkwijze of toepassing in cleantech, dan bescherm je dat best met een octrooi. Maar wanneer kan je die octrooiaanvraag precies indienen?

    “Je kan pas een octrooi aanvragen wanneer je product, werkwijze of toepassing concreet genoeg is”, vertelt Jeroen Meesters “Dit wil zeggen dat het uitgevoerd moet kunnen worden en dat je dus bij voorkeur een werkend prototype hebt.” 

    Bescherm je jouw cleantech met een octrooiaanvraag in België of elders? 

    Wanneer je uitvinding voldoende uitgewerkt is, volgt de eerste stap naar een goede bescherming: het opstellen en indienen van een octrooiaanvraag. Maar waar dien je die best in? Volgens Jeroen is dit afhankelijk van je product en de markten die je wil betreden. Daarbij beklemtoont hij dat het voor Belgische bedrijven niet altijd wenselijk is om een aanvraag in te dienen in België. 

    “Als je je uitvinding op de markt wil brengen in meerdere landen, kan je beter eerst een Engelstalige aanvraag in Nederland indienen. In België kan dat jammer genoeg niet. Hier moeten Vlaamse cleantech bedrijven hun aanvraag in het Nederlands indienen, Waalse in het Frans, Brusselse bedrijven kunnen kiezen tussen beide landstalen en voor ondernemingen in de Duitstalige gebieden moet de aanvraag in het Duits gebeuren. Wil je vanuit Vlaanderen een Europese vervolgaanvraag indienen die voortvloeit uit een Belgische octrooiaanvraag, moet je dus een vertaling voorzien. 

    Als je je innovatie in cleantech daarentegen beschermt met een Nederlandse octrooiaanvraag in het Engels, dan kan je deze voortzetten naar een Europese aanvraag zonder vertaling. Wordt die Europese octrooiaanvraag verleend, dan valt het Europese octrooi als het ware uiteen in een bundel van nationale octrooien. Dit octrooi wordt dan automatisch gevalideerd in België. Op die manier omzeil je de taalvereisten om een Belgisch octrooi te verkrijgen.”

    België, Nederland of Europa: de beste bescherming voor jouw innovatie in cleantech

    Terwijl de taalvereisten voor het indienen van een octrooiaanvraag verschillen in België en Nederland, zijn er ook gelijkenissen in de procedures van beide landen, benadrukt Jeroen. 

    “In België en Nederland bestaat er een registratiesysteem. Dat betekent dat de octrooiverlenende instantie het octrooi toekent na registratie van de aanvraag, ongeacht de inhoud van het nieuwheidsonderzoek dat op de aanvraag volgt. Dat is ook zo wanneer dat onderzoek kritisch is over het vernieuwende en inventieve karakter van je cleantech.”

    Op een Europese (vervolg)aanvraag volgt wel steeds een toetsing vooraleer het daadwerkelijk verleend wordt. Volgens Jeroen heeft een Europees octrooi daarom meer waarde dan een Belgisch of Nederlands octrooi.

    Hoe verloopt het traject van een octrooiaanvraag

    Tenzij je je wil richten tot een specifieke markt, is het land waar je je octrooiaanvraag indient niet doorslaggevend. Wat wel cruciaal is, is je indieningsdatum. Die bepaalt immers het verdere verloop van je traject. 

    “Na de indiening van je octrooiaanvraag volgt een nieuwheidsonderzoek. De resultaten daarvan ontvang je gemiddeld 9 maanden later. Dan heb je nog enkele maanden om te beslissen of en hoe je doorgaat met je aanvraag en in welke landen. 

    Na 12 maanden, gerekend vanaf de indieningsdatum, kan je een nationale, Europese of internationale (PCT) vervolgoctrooiaanvraag indienen. Met de internationale procedure kan je het moment voor de landenkeuze met 18 maanden uitstellen. Vanaf de indieningsdatum heb je dan 30 maanden de tijd om in kaart te brengen waar je uiteindelijk bescherming wil aanvragen. 

    Het volgen van de PCT-procedure is een gekende strategie omdat je hiermee nog alle mogelijkheden openhoudt. Daarnaast heb je nog een bijkomende mogelijkheid om tijdens de PCT-fase je aanvraag in een gunstigere positie te brengen vooraleer je de nationale en/of regionale fase ingaat, zeker als het nieuwheidsonderzoek op sommige vlakken kritisch is. Iedere zaak is uiteraard anders en vergt dus maatwerk. Een gespecialiseerd octrooigemachtigde kan je daarbij correct adviseren.” 

    Kosten en fiscaliteit van de bescherming van jouw innovatie in cleantech

    Tenslotte kunnen ook de kosten, die gepaard gaan met de bescherming van jouw innovatie, in cleantech een rol spelen in de keuze voor de plaats waar je de octrooiaanvraag indient. 

    “Als je een octrooiaanvraag in België indient, betaal je ongeveer 500 euro minder aan officiële overheidstaksen  in vergelijking met Nederland. Voor een Europese of een internationale octrooiaanvraag betaal je ongeveer 4000 euro meer aan officiële overheidstaksen. In België kan je dan weer genieten van de innovatieaftrek. Die betekent een reductie van 85% op de vennootschapsbelasting op winsten uit je eigen innovaties.”

    Ben jij een innovator in cleantech? Zorg dan voor een juiste bescherming van jouw intellectuele eigendom en laat je begeleiden door een specialist van EP&C. Neem contact op via invullen en plan een gratis kennismakingsgesprek in met jouw octrooigemachtigde. 

    Onderwerpen: INTELLECTUEEL EIGENDOM, AANVRAGEN, OCTROOI, waterstof