Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

    Innovatie achter slot en grendel: geheimhouding is cruciaal

    Header vierkant blog geheimhouding

    Wanneer je een nieuwe technologie ontwikkelt, wil je die beschermen tegen kopieën en concurrentie. Een octrooiaanvraag lijkt de meest voor de hand liggende stap, maar wat veel ondernemers en innovators niet beseffen, is dat je best al voorzorgsmaatregelen neemt voor je jouw aanvraag indient. Geheimhouding speelt hierbij een cruciale rol. In deze blog geef ik antwoorden op de belangrijkste vragen rond geheimhouding vóór en tijdens je aanvraagprocedure. Wat kun je delen met derden en wat niet? Welke verantwoordelijkheid draagt je octrooigemachtigde? En hoe zit het met een NDA (non-disclosure agreement)? 

    Octrooigemachtigde en geheimhouding

    Bij een eerste contact vragen veel ondernemers hoe het nu precies zit met geheimhouding tijdens de gesprekken met een octrooigemachtigde. Dat is een terechte vraag, want je wilt zeker zijn dat je technologie ook in deze vroege fase veilig is. 

    Het antwoord op die vraag is eenvoudig: met een geregistreerde octrooigemachtigde kun je erop vertrouwen dat alles vertrouwelijk blijft, want we zijn bij wet gebonden aan geheimhouding. 

    Dat geldt niet voor een octrooigemachtigde in opleiding die bij jouw traject betrokken is. Maar ook in dat geval kun je op twee oren slapen. De geregistreerde octrooigemachtigde draagt dan de verantwoordelijkheid. Bovendien is de trainee via zijn arbeidsovereenkomst aan geheimhouding gebonden, althans bij EP&C.

    Is een non-disclosure agreement (NDA) nodig?

    Uitvinders stellen me vaak de vraag of een NDA nodig is tijdens de eerste besprekingen. Ook op deze vraag heb ik een duidelijk antwoord: nee! 

    Een NDA is niet nodig wanneer je samenwerkt met een geregistreerde octrooigemachtigde, want die is al bij wet gebonden aan geheimhouding. Zo’n overeenkomst kan zelfs eerder nadelig zijn. Wanneer je octrooigemachtigde een octrooiaanvraag indient, moet die de details van je uitvinding delen met de octrooiverlenende instantie. En dat zou mogelijk een schending van de NDA zijn. Dit maakt het gebruik van een NDA in de context van een octrooiaanvraag minder aangewezen. 

    Praat je met andere partijen, zoals investeerders of bedrijven die betrokken zijn bij de verdere ontwikkeling of commercialisering van je innovatie, dan is zo’n geheimhoudingsovereenkomst wel nuttig. 

    Geheimhouding tijdens de aanvraagprocedure 

    Een octrooiaanvraag vraagt tijd en geduld; het goede nieuws is dat alles wat je deelt met je octrooigemachtigde gedurende de hele procedure vertrouwelijk blijft. 

    Zodra je aanvraag is ingediend, blijft die 18 maanden geheim. Kopieert een concurrent tijdens deze periode jouw uitvinding, dan kun je hen een waarschuwingsbrief sturen om hen bewust te maken van jouw aanvraag. Dit kan een belangrijke rol spelen in een toekomstige inbreukprocedure. Wanneer het octrooi verleend is, kun je met terugwerkende kracht een redelijke vergoeding vragen voor het gebruik van jouw uitvinding vanaf de datum van de publicatie van je octrooiaanvraag. 

    Bescherming door een octrooi

    Na de periode van 18 maanden wordt je octrooiaanvraag openbaar gemaakt en kan iedereen de inhoud ervan inzien. Wanneer je een octrooi ontvangt, geniet je bescherming vanaf de datum van indiening van je oorspronkelijke aanvraag, voor zover de uitvinding in het verleende octrooi is opgenomen. 

    Onthoud dat deze bescherming alleen geldt voor de informatie in de oorspronkelijke aanvraag. Als je ondertussen je product verder ontwikkelde, vallen de nieuwe elementen buiten de bescherming, tenzij je hiervoor tijdig een nieuwe of vervolgaanvraag indiende.  

    Dit geeft je wat ruimte, maar het blijft belangrijk om zorgvuldig om te gaan met nieuwe ontwikkelingen en deze mee te nemen in een vervolgaanvraag.

    Publiceer niet te vroeg op je eigen kanalen

    Soms delen bedrijven hun uitvinding te vroeg op sociale media of andere kanalen, met alle gevolgen van dien. Want elke vorm van openbaarmaking voor de aanvraag kan ervoor zorgen dat je uitvinding niet meer als nieuw wordt beschouwd. En dat brengt je octrooi in gevaar. 

    Vertrouw op je octrooigemachtigde

    Geheimhouding is een belangrijk onderdeel in het octrooiproces. Wil je zeker weten dat je uitvinding goed wordt beschermd? Vertrouw op de expertise van een ervaren octrooigemachtigde bij EP&C. Wij waarborgen de geheimhouding van je innovatie en begeleiden je door het volledige proces van de octrooiaanvraag. 

    Heb je vragen? Neem vandaag nog contact met mij op en deel je innovatie – het blijft tussen vier muren. 

    EP&C_CTA_de meerwaarde_1070x410px (1)

     

    Onderwerpen: ALGEMEEN, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, PATENT, OCTROOI, NIEUWHEID