Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Van loopfiets naar trapfiets: zo werkt een dominant octrooi

  Van loopfiets naar trapfietsU heeft een octrooi voor uw uitvinding. Dus u denkt dat er niets meer kan gebeuren. Dat is helaas een veelvoorkomend misverstand. U kunt alsnog te maken krijgen met een octrooi van anderen, ook al heeft u zelf een octrooi voor uw product. Uw innovatie is namelijk dikwijls een doorontwikkeling van iets anders. U kunt dan alsnog te maken krijgen met een dominant octrooi; het octrooi voor de oorspronkelijke innovatie.  

  loopfiets versus trapfiets

  Ik leg het uit aan de hand van een oer-Hollands product: de fiets. Stel dat uitvinder A als allereerste op aarde de fiets uitvindt. Nergens ter wereld zijn er al fietsen. Alleen heeft uitvinder A geen fiets bedacht zoals we hem nu kennen. Hij bedacht een loopfiets. Het leek wel handig; je gaat erop zitten, zwaait wat met je benen en je gaat vooruit. De claim van het octrooi definieert dan een vervoermiddel met twee wielen, een stuur, een rem en een zadel: de loopfiets. Het octrooi is 20 jaar van kracht. 


  Vervolgens bedenkt u als uitvinder B dat al dat gezwaai met de benen te vermoeiend is. U verzint een aandrijfmechanisme. Ineens komen er trappers en een ketting op de fiets. U vraagt natuurlijk een octrooi aan op deze trapfiets. De claim van het octrooi definieert een vervoermiddel met twee wielen, stuur, rem, zadel en een trapmechanisme. Het product van uitvinder B is echter nog steeds een vervoermiddel met de kenmerken van het octrooi van uitvinder A. Oftewel: de trapfiets is dan een doorontwikkeling van de loopfiets en valt onder het octrooi van uitvinder A. 

  patstelling

  In dit geval is er sprake van een dominant octrooi van uitvinder A. In theorie zou uitvinder A dus kunnen voorkomen dat de trapfiets op de markt komt. Hij mag alleen niet zelf ook de trapfiets op de markt brengen. Die is namelijk bedacht door uitvinder B en hij kan de trapfiets tegenhouden met zijn octrooi.

   
  Zo kunnen octrooihouders in een patstelling geraken: worden de doorontwikkelingen van de oorspronkelijke uitvinding tegengehouden of komen ze er samen uit? Dat laatste is in veel gevallen een win-winsituatie. Als er op de markt behoefte is aan de doorontwikkelde variant, dan is er meestal ook de bereidheid om meer te betalen. Financiële afspraken tussen de houder van het dominante octrooi en de partij die doorontwikkeld heeft, komen dan ook regelmatig voor. Dat noemen we kruislicenties. 

  advies

  Wanneer een engineer voortborduurt op een bestaande uitvinding, moet er dus een lampje gaan branden dat de kans bestaat dat er een dominant octrooi is. Dan moet er bedacht worden wat de verhouding met eventuele concurrenten is en waar die actief zijn. Het is goed om vroegtijdig problemen met eventuele andere octrooien te zien aankomen. Bij innovaties komen veel investeringen kijken. Het is dus verstandig om zorgvuldig en grondig te werk te gaan. 


  Heeft u te maken met een innovatie en wilt u weten of u het risico loopt om een inbreuk te maken? Of bent u de eigenaar van een dominant octrooi en wilt u advies? Neem dan contact met me op. Ik denk graag met u mee. 

  New call-to-action

  Onderwerpen: INNOVATIE, PATENT, OCTROOIGEMACHTIGDE, UITVINDING, OCTROOI