Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  EP&C legt uit: de meest­gestelde vragen

  EP&C legt uit: de meestgestelde vragenEP&C heeft 10 eigenschappen die ons uniek maken. Het zijn de redenen waarom onze opdrachtgevers graag met ons samenwerken. Aan de hand van een aantal blogs lichten we deze eigenschappen verder toe. Het is tijd voor nummer 4: we leggen uit.

  Het octrooirecht is ingewikkelde materie. Toch willen we graag dat onze klanten de basis begrijpen van wat we voor hen doen. Uitleg geven is dus een groot onderdeel van ons vak. Iedereen kan per e-mail of via de chat vragen stellen en we beantwoorden alles binnen één werkdag. We zetten de meestgestelde vragen en natuurlijk de antwoorden voor u op een rijtje.

  Wanneer kan ik een octrooi aanvragen? 


  Het is mogelijk om een octrooi aan te vragen voor een technische uitvinding die nieuw is en niet voor de hand ligt. De vele uitvinders die ik spreek, blijken de lat hier voor zichzelf zeer hoog te leggen. Dat is niet altijd terecht. Denk bijvoorbeeld aan de bekende inkeping in de beschuit: een prachtige uitvinding!

  Met een octrooi kunt u voorkomen dat anderen uw uitvinding bedrijfsmatig toepassen. Veel uitvinders denken onterecht dat het complex en duur is om de concurrentie hiertoe te verhinderen. Dure rechtszaken, langdurige processen en veel administratie. Maar wist u dat maar een heel klein percentage van de geschillen over inbreuken eindigt in de rechtbank?

  Wat voor zin heeft het om mijn uitvinding te beschermen met een octrooi?

  Een octrooi werkt preventief en schrikt af. Het zorgt als het ware voor een drempel tot namaken. Het is een beloning voor al uw ontwikkelwerk en voorkomt dat anderen er, door een eenvoudige kopie, met uw werk vandoor kunnen gaan. Dit versterkt uw positie in de markt en biedt zekerheid bij verdere investeringen. Voor bijvoorbeeld start-ups is octrooibescherming een belangrijke voorwaarde voor investeerders om in te stappen.

  Ook in andere situaties kan een octrooi een strategisch voordeel bieden. Patenteren is dus de afweging waard, zeker als u weet dat een inbreuk vaak met een simpele correspondentie richting uw concurrent al opgelost kan worden. Bedenk daarbij telkens hoe een patent bij kan dragen aan uw positie. Hier helpen wij u graag bij.

  Ik heb onlangs iets gezien dat niet gepatenteerd is. Kan ik daar een octrooi voor aanvragen?


  Mensen met deze vraag moeten we helaas teleurstellen. Een patent is alleen te verkrijgen op uitvindingen die nieuw zijn. Als er ergens in de wereld al publicaties bestaan over de innovatie, dan is deze niet meer nieuw.

  U kunt de uitvinding dan dus niet meer beschermen. Als de innovatie niet in Nederland is gepatenteerd, kunt u het product wel in Nederland op de markt brengen en verhandelen.

  Als het om uw eigen uitvinding gaat, dan zijn octrooi- of modelbescherming soms ook nog mogelijk. Nog een mogelijkheid, is een innovatieve doorontwikkeling op het bestaande product bedenken en die dan beschermen.

  In deze blog leest u hoe u een uitvinding herkent of hoe u bij een octrooigemachtigde kunt informeren wat uw kansen zijn. 

  Heeft een octrooi wel zin als ik het niet wereldwijd aanvraag en ze in China mijn innovatie gewoon kunnen namaken?

  Het is meestal niet aan te raden om een octrooi wereldwijd aan te vragen. Gelukkig is dat ook niet nodig. Toch is de keuze van de landen belangrijk en hangt die af van vele verschillende factoren. U hoeft deze keuze meestal niet direct te maken: u kunt in het octrooisysteem klein beginnen en later uitbreiden naar andere landen. Lees meer over de landenkeuze in deze blog.

  Het is trouwens verkeerd om te denken dat China zich niets aantrekt van patenten. Ook in China wordt tegenwoordig veel geïnnoveerd en gepatenteerd. Inmiddels komt 7% van alle octrooiaanvragen in Europa uit China. Een ander gevolg daarvan is dat ook in China een steeds sterker wordend octrooisysteem geldt.

  Daarnaast is het de vraag of het heel erg is als uw uitvinding wordt nagemaakt in andere landen. Een octrooi beschermt namelijk niet alleen tegen productie, maar ook tegen verkoop. Daarom is bescherming in uw belangrijkste markten en in die van de concurrent al een effectieve strategie.

  Een octrooi aanvragen is toch heel duur? Is dat wel de moeite waard?

  Hoe duur octrooieren is, hangt af van de situatie. Voor grote bedrijven loont het vaak om heel uitgebreid te beschermen, met verschillende octrooiaanvragen en een combinatie van modelbescherming en octrooibescherming in veel landen. Maar er zijn veel verschillende strategieën mogelijk. Ook met een kleiner budget kan bescherming de moeite waard zijn.

  Als het uiterlijk van uw uitvinding belangrijk is, dan is modelrecht bijvoorbeeld een interessante optie voor u. Voor een technische innovatie is de Nederlandse PCT-route een goede optie. Via deze route legt u uw innovatie snel vast aan een voordelige prijs. Ook heeft u via deze weg de tijd om te beslissen in welke landen u het octrooi gaat indienen en om marktonderzoek te doen. En ondertussen is uw innovatie wel beschermd.

  Een octrooigemachtigde kan u adviseren over het type bescherming en de juiste route daar naartoe. Download hier de brochure over de Nederlandse PCT-route.

  Kan ik bij EP&C mezelf als model inschrijven?

  We sluiten af met deze luchtige vraag die zo nu en dan al eens voorkomt. We ontvangen regelmatig foto’s van mensen die model willen worden. Tijd voor wat uitleg over modelrecht en modelbescherming.

   

  Modelrecht is een vorm van intellectueel-eigendomsrecht. Via het modelrecht kunt u een nieuw ontworpen, uiterlijke vormgeving of design van een gebruiksvoorwerp beschermen. Het model is in dit geval dus niet iemand met de ambitie om op de catwalk te lopen, maar de te beschermen uiterlijke vormgeving van een product. Een bedrijf als Apple maakt hier bijvoorbeeld veel gebruik van.

  Meer weten? Kijk hier of uw ontwerp in aanmerking komt voor modelbescherming.

  Heeft u een vraag die niet in dit lijstje staat? Neem dan gerust contact op met mij. Op werkdagen kunt u tussen 14:00 en 17:00 uur met mij of een van mijn collega’s chatten. De chat opent zich vanzelf wanneer u naar www.epc.begaat. We zitten klaar om uw vragen te beantwoorden.

  Overweegt u om uw idee te beschermen met een octrooi? Download dan gratis het e-book; ‘6 keer de meerwaarde van een octrooi’. U leest in het boek onder meer wanneer een patent aanvragen een goed idee is.

  Onderwerpen: MODELRECHT, PATENT, CHINA, STRATEGIE, UITVINDING, OCTROOI, NIEUWHEID