Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Model­recht: regel het vooraf en pluk de vruchten

  Als u een geregistreerd modelrecht, de beschModelrechterming van de uiterlijke vormgeving van uw uitvinding, op tijd wilt regelen, moet u op uw qui-vive zijn. De indiening moet namelijk in orde zijn voordat u ermee naar buiten treedt. En dat terwijl er automatisch een modelrecht ontstaat wanneer uw product op de markt komt als u niets doet. Waarom zou u dan toch kiezen voor een geregistreerd modelrecht?

  Modelrecht: twee smaken

  Met het modelrecht kunt u het ontwerp, de uiterlijke vormgeving of het design van uw uitvinding beschermen. Iemand anders mag dit dan niet namaken. Er zijn twee smaken bij het modelrecht: ongeregistreerd en geregistreerd modelrecht.

  Het ongeregistreerd modelrecht ontstaat automatisch wanneer uw product binnen de EU op de markt komt. Neem bijvoorbeeld het uiterlijk van een nieuw koffiezetapparaat dat u heeft ontwikkeld. Bij het uitbrengen van het apparaat bent u automatisch drie jaar beschermd tegen copycats die willens en wetens uw design namaken. Daar hoeft u niets voor te doen behalve het op de markt brengen in de EU. Simpel toch. Of toch niet?

  Aan bescherming via een geregistreerd modelrecht, daarentegen, gaat een indiening vooraf. U moet, samen met een modelgemachtigde, een modelaanvraag indienen met tekeningen die duidelijk het eigen karakter van het design van uw koffiezetapparaat laten zien. Als u eenmaal door deze procedure heen bent, zijn de mogelijkheden met een geregistreerd modelrecht in vrijwel alle gevallen beter dan een ongeregistreerd modelrecht. Als u dus vooraf op uw qui-vive bent, dan plukt u daar later de vruchten van.

  Voordelen van een geregistreerd modelrecht

  Drie jaar bescherming zonder er veel moeite voor te hoeven doen klinkt aantrekkelijker dan tijd en geld steken in een aanvraag voor een geregistreerd modelrecht. Toch raad ik u ten zeerste aan om dat wel te doen en voordat u uw product op de markt brengt goed na te denken over uw keuze. Ik leg u uit waarom.

  Allereerst is drie jaar een krappe periode. Maar wat het vooral onvoordelig maakt om niet te registeren is dat u bij een ongeregistreerd modelrecht moet aantonen dat een namaakversie van uw product echt ontleend is aan uw ontwerp. En dat is nog niet zo gemakkelijk. Een andere uitvinder kan hetzelfde idee hebben gekregen en het kan per ongeluk of per toeval zijn dat het design hetzelfde lijkt. Mocht er sprake zijn van willens en wetens kopiëren, moet u dat alsnog juridisch bewijzen.

  Bij een geregistreerd modelrecht heeft u deze discussie niet. Of het nu per ongeluk of expres hetzelfde design is: u heeft de rechten. Iemand anders kan alsnog op hetzelfde idee komen, maar u hoeft niet aan te tonen dat hij geïnspireerd is door u. Als de andere persoon later is met het ontwerp, heeft die gewoon pech. Verder geldt het geregistreerd modelrecht 5 jaar, waarna u het nog 4 keer kunt verlengen met 5 jaar, tot een maximum van 25 jaar.

  Recht aan uw kant

  Het modelrecht geldt voor het design van alle gebruiksvoorwerpen: van tuinmeubels tot staafmixers en van draadloze oortelefoons tot opladers. Exact al die dingen die bijvoorbeeld via Bol.com te koop zijn via een massa aanbieders. Met een geregistreerd modelrecht stapt u gemakkelijker naar een partij als Bol.com met de afbeeldingen van uw geregistreerd modelrecht. Dan is het snel duidelijk dat de partij die hetzelfde koffiezetapparaat probeert te verkopen, het recht niet aan zijn kant heeft. En u heeft dat wel.

  Webshops branden hun vingers niet zo graag aan dit soort gevallen van inbreuk en kijken daarom simpelweg naar wie het modelrecht heeft. De verkoper zonder geregistreerd modelrecht loopt de verkopen dan gewoon mis.

  Modelrecht: maak een bewuste keuze

  In vrijwel alle gevallen is een geregistreerd modelrecht de beste keuze. In de modesector, waar grote aantallen kledij per collectie op de markt worden gebracht, wordt vaak gekozen voor een ongeregistreerd modelrecht. Vanwege de grote aantallen en de korte tijd waarin een kledingstuk op de markt is, is dat een logische keuze. Voor het merendeel van de andere producten is dat niet logisch.

  Wat u ook kiest, zorg dat u een bewuste keuze maakt. Tot een jaar na het verschijnen van uw product kunt u nog een modelrecht aanvragen, tenzij iemand anders dat inmiddels al heeft gedaan. Bepaal dus vooraf uw strategie, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

  Wilt u meer informatie over het modelrecht en welke bescherming het beste bij u past? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek. Doe op onze site ook de modelcheck om te zien of uw ontwerp te beschermen is via het modelrecht.

  Meer weten over modelbescherming? Lees dan ook eens deze blogs over de voordelen en de kosten ervan.

  Onderwerpen: ALGEMEEN, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, MODELRECHT