Er komt een Nieuwe Rijksoctrooiwet

By Rudi Riemens 17 Maart 2025

Blog GG rijksoctrooiwet mrt 25De huidige Rijksoctrooiwet dateert alweer uit 1995. Sinds die tijd zijn er allerlei technologische en juridische ontwikkelingen geweest. Hoog tijd dus om de Nederlandse octrooiwetgeving te moderniseren. Wist je bijvoorbeeld dat de huidige octrooiwet maar weinig bescherming biedt op onze eigen Noordzee? Terwijl daar met het bouwen van offshore windmolenparken en het trekken van allerlei bekabeling en pijpleidingen toch echt veel innovatie plaatsvindt.

PS. de afbeelding hiernaast is met AI gegenereerd.

Huidige situatie

Sinds 1995 kennen wij in Nederland een ‘registratie-octrooi’-systeem. Dat houdt in dat er enkel en alleen een officieel nieuwheidsonderzoek uitgevoerd wordt naar in octrooiaanvragen geclaimde uitvindingen. Daaropvolgend wordt een Nederlands octrooi altijd automatisch geregistreerd en gepubliceerd. Het maakt hiervoor niet uit of de uitkomst van het officiële nieuwheidsonderzoek positief of negatief is. Alleen in uitzonderlijke gevallen wanneer een octrooigeschil voor een rechtbank komt, gaat een rechter kijken of de geclaimde uitvinding ook daadwerkelijk nieuw en inventief is. Hiermee worden kosten bespaard voor de octrooiaanvrager. Grote nadeel is echter dat er in Nederland veel onzekerheid bestaat over de daadwerkelijke beschermingsomvang van ‘registratie-octrooien’.

Verandering op komst

Er komt dus een Nieuwe Rijksoctrooiwet en hiervoor is al een wetsvoorstel gemaakt. Eén van de belangrijkste voorgestelde wijzigingen is de herintroductie van het 'getoetste octrooi'. Dit betekent dat een Nederlands octrooi voortaan alleen nog verleend wordt als aan alle wettelijke eisen voldaan is. Een octrooiaanvraag wordt dus weer streng beoordeeld op nieuwheid en inventiviteit. Een verleend Nederlands octrooi biedt hierdoor weer meer rechtszekerheid over de waarde ervan.

Een ander belangrijk voorstel is dat de bescherming van Nederlandse octrooien uitgebreid gaat worden naar de exclusieve economische zone op zee. Verder wordt voorgesteld dat er laagdrempelige bezwaarmogelijkheden gaan komen voor gevallen dat een concurrent van mening is dat er ten onrechte octrooi verleend is. Tot slot zijn er voorstellen om de procedure voor octrooiverlening nog klantvriendelijker te gaan maken.

Internetconsultatie

Op dit moment vindt er een internetconsultatie plaats over het wetsvoorstel voor de Nieuwe Rijksoctrooiwet (NROW). Belanghebbenden kunnen tot 31 maart 2025 hun feedback geven op het wetsvoorstel. Je bent dus van harte uitgenodigd dit te gaan doen.

Mijn kantoor EP&C vertegenwoordigt veel innovatieve bedrijven in Nederland en heeft afgelopen week dan ook al een uitgebreide reactie ingediend. Wij begrijpen dat een ‘getoetst octrooi’ aanzienlijk meer rechtszekerheid kan bieden. Anderzijds moet gezegd worden dat wij het huidige ‘registratie-octrooi’ niet als problematisch ervaarden. Het resultaat van het officiële nieuwheidsonderzoek biedt ons al aanzienlijk inzicht in de geldigheid. Verder verwelkomen wij het uitbreiden van bezwaarmogelijkheden tegen onterecht verleende octrooien en het versterken van octrooibescherming voor uitvindingen op zee. 

Tevens hebben we een aantal kritische kanttekeningen geplaatst. Zo pleiten wij ervoor om dubbel werk/kosten te voorkomen. Er zouden onzes inziens niet tegelijkertijd discussies moeten lopen bij een Nederlandse en een Europese examiner. De oplossing hiervoor kan worden gevonden in timing omtrent de deadline waarbinnen de inhoudelijke toetsing voor Nederland moet worden aangevraagd.

Ik ben zeer benieuwd naar jouw visie op het Nederlandse octrooisysteem en ga graag de discussie met je aan. Mocht je vragen hebben, laat het gerust weten.

Rudi Riemens schrijft maandelijks een blog voor Goedemorgen Groente

Over de schrijver

Sinds ik in 1994 bij EP&C begon, haal ik veel plezier uit het werken met gepassioneerde uitvinders binnen een breed scala aan technologieën. Mijn achtergrond in werktuigbouwkunde stelt mij in staat...

Lees meer over Rudi >