Octrooi? Dat betekent niet altijd markttoegang
Verleg je de grenzen van uw vakgebied? Een octrooi is essentieel, maar hoewel het bescherming biedt, geeft het je geen toegang tot de markt. Dat wordt wel eens vergeten. Ik leg graag de verschillen uit tussen bescherming met een octrooi en toegang tot de markt, en geef natuurlijk mee hoe je beide kunt verkrijgen.
Octrooi versus markttoegang
Het verkrijgen van een octrooi is slechts één stap in het innovatieproces. Toegang tot de markt is een volgende. Bestaande octrooien kunnen je de toegang tot de markt beletten. Bovendien beschermen bedrijven die als eerste octrooien verkrijgen in een bepaald technologisch gebied hun technologie vaak breed. Ik leg het uit aan de hand van een simpel, fictief voorbeeld. Stel, je ontwikkelt een stoel met vier poten en ujekrijgt daarvoor een octrooi. Klaar om naar de markt te gaan, denk je dan. Jammer genoeg niet! Er kan namelijk al een ander octrooi bestaan op een stoel met een niet-gespecificeerd aantal poten, waardoor je jouw versie met vier poten niet zomaar op de markt kunt brengen.
Het is dus belangrijk om te weten welke octrooien de toegang tot de markt kunnen ontzeggen. En dat leer je in een Freedom to Operate (FTO)-studie.
Onmisbaar: Een Freedom to Operate (FTO) studie
Deze studie geeft inzicht in de risico's en mogelijkheden. Het biedt een basis om te beslissen hoe je met jouw uitvinding de markt kunt betreden. Want zelfs wanneer er octrooien bestaan die je beletten om rechtstreeks naar de markt te gaan, zijn er nog mogelijkheden. Laat dat jouw ambitie en motivatie om te innoveren dus niet belemmeren. Tegen de tijd dat de concurrent weet wat je aan het doen bent, heb je al een nieuwe aanvraag in de zak, die op dat moment nog niet gepubliceerd is.
Octrooi als onderhandelingsinstrument
Jouw octrooi biedt niet alleen bescherming, maar geeft ook onderhandelingsmogelijkheden ten aanzien van andere patenthouders en grotere spelers. Zo kun je als start-up of kleinere onderneming een licentie verlenen aan een groter bedrijf, bijvoorbeeld. Of je kunt onderhandelen met de houder van een ander octrooi over een cross-licensing-overeenkomst, waarbij jullie beiden elkaars technologieën mogen gebruiken.
De voorwaarden van licenties worden vastgelegd in onderhandelingen en kunnen variëren. Voor startende bedrijven kan dit een ideale manier zijn om hun product op de markt te brengen en kapitaal en inkomsten te genereren. Daarnaast behoort ook de verkoop van uw technologie en bedrijf natuurlijk tot de mogelijkheden.
Succesvolle innovatie
Het verkrijgen van een octrooi is essentieel voor de bescherming van je innovatie, maar het geeft je niet automatisch toegang tot de markt. Er zijn vaak al andere octrooien actief die jouw route naar de markt beïnvloeden. Door een FTO-studie uit te laten voeren en strategisch gebruik te maken van het octrooi, kun je de juiste stappen zetten.
Ontwikkel je een innovatieve technologie en wil je weten of u deze op de markt kunt brengen? Laat het me weten. Ik help niet alleen met het beschermen van jouw uitvinding, maar ook met de FTO-studie. Samen zorgen we ervoor dat jouw innovatie optimaal beschermd is én de weg vrij is voor commercieel succes.

Over de schrijver
Mijn reis in de wereld van het intellectuele eigendomsrecht begon tijdens mijn afstudeerproject over nanotechnologie bij IMEC, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met de wereld van octrooien. De...
Lees meer over Jeroen >