Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Blog | Investe­­­­­r­en in eerlijke communi­ca­­tie | EP&C

  Investe­­­­­r­en in eerlijke communi­ca­­tieIk ontving recent de uitkomst van een rekensom die ik even twee keer moest natellen. Na vier jaar bezig te zijn met het uitrollen van een octrooifamilie keek ik naar de kosten van het project. Wat bleek nu: de klant kwam bijna een derde goedkoper uit dan onze oorspronkelijke raming. Een fors bedrag, omdat het ging om een bescherming in meerdere landen. Hoe kon dit en wat zegt dit over onze raming?

  PCT - Patent Cooperation Treaty

  Een octrooi verkrijgen is een tijdrovende taak. Als u dat in meerdere landen wilt doen, vermenigvuldig de tijd en kosten dan maar gerust met een flinke factor. Gelukkig is er het Patent Cooperation Treaty, een samenwerking tussen 152 landen, waardoor het gemakkelijker wordt om octrooibescherming over de grens te verkrijgen.

  In het geval van deze klant besloeg de octrooifamilie acht landen plus Europa. Negen dure processen dus. Want ondanks de PCT-procedure regelen internationale agenten dit per land. Dat is één van de redenen waarom een octrooi dus pas later loont als investering.

  Transparantieiis zeer belangrijk voor EP&C. Daarom maken we, indien gewenst, aan het begin van de samenwerking een eerlijke raming van de kosten. Niet alleen voor de korte termijn, maar juist één voor de hele rit. In dit geval had er misschien wel een promosticker op de prijs moeten zitten. Waarom vielen de kosten zo veel lager uit?

  Office Actions

  Aan het begin van het proces hebben we goed onderzoek verricht naar het product en de manier waarop we dat konden beschermen met een patent. Een groot werk, maar als dat goed wordt uitgevoerd, verloopt de rest van het proces veel soepeler. Dankzij dit werk zaten de beschrijving en conclusies van het patent zo goed in elkaar dat we een positieve beoordeling kregen tijdens de PCT-fase. Dit versnelt het proces in alle verschillende landen.
  Daarbij pasten we de aanvragen per land aan de landspecifieke vereisten aan. Zo moesten we minder over en weer bellen en mailen met de lokale instanties. Omdat er minder van dit soort office actions en werk van agenten nodig was, hadden we aanzienlijk minder kosten dan gewoonlijk. Dat alles leidde tot het verrassend financieel voordeel in mijn rekensom.

  Eerlijke communicatie

  Toch was ik na al dat rekenwerk vooral trots. Trots op het goede octrooi dat zo snel afgehandeld kon worden. En ik was nog trotser op het feit dat deze meevaller voor de klant het gevolg was van ons degelijk onderzoek, proactieve werk en de algehele oprechtheid daarover.

  Hoe eerlijker u bent tegen een klant over de mogelijke kosten op de lange termijn, hoe meer die kosten kunnen meevallen. Als u toekomstige rekeningen onder het tapijt veegt zodat u op de korte termijn beter voor de dag komt, dan is de kans groot dat de boel later gaat tegenvallen.

  Een goed octrooi is een investering voor onze klanten. En eerlijke communicatie dat voor ons.

  Onderwerpen: ALGEMEEN, SAMENWERKING, OCTROOI