Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

    Octrooi aanvragen voor een idee: wanneer is het juiste moment?

    octrooi aanvragen op een ideeU bent bezig met een innovatie en u bent ervan overtuigd dat het mogelijkheden biedt. U wilt een octrooi aanvragen voor een idee zodat u er uiteindelijk geld mee kunt verdienen en/of de waarde van uw bedrijf mee kunt verhogen. Maar het moment waarop u een patentaanvraag indient (patent is het Engelse woord voor een octrooi), is belangrijk. Omdat ik hier vaak vragen over krijg, heb ik een paar aanknopingspunten op een rij gezet.

    WANNEER IS HET TE VROEG OM EEN PATENT AAN TE VRAGEN?

    Als de technische uitwerking van de uitvinding nog fundamenteel kan veranderen, dan is het verstandig om nog even te wachten met de patentaanvraag. Of als het prototype nog niet goed werkt of de testresultaten nog niet volledig zijn. De tekst van een ingediende aanvraag kunt u namelijk niet zomaar meer veranderen.

    WANNEER IS HET TE LAAT OM EEN PATENT AAN TE VRAGEN?

    Als u blijft doorgaan met de ontwikkeling tot de uitvinding helemaal perfect is, dan verstrijkt de tijd snel. In deze periode kunnen andere techneuten ook met een zelfde soort innovatie bezig zijn. Als ze eerder dan u een aanvraag indienen, is uw kans op een patent weg.

    SAMENWERKEN IS LEUK, TOCH?

    Hebt u al openlijk gesproken met investeerders of samenwerkingspartners? Oeps, te laat! Voordat u met andere partijen om tafel gaat, moet u eerst uw rechten vastleggen met een octrooiaanvraag. Op deze manier ontstaan er geen onduidelijkheden over bij wie welke rechten liggen. Een geheimhoudingsverklaring kan ook soelaas bieden in deze fase, maar biedt minder bescherming dan een patent. Zonder een geheimhoudingsverklaring of octrooiaanvraag kunnen anderen proberen uw idee te beschermen alsof het hun innovatie is. Zo wordt samenwerken een stuk minder leuk.

    Vooral niet doen

    Uw kans om een patent aan te vragen is ook verkeken als u gaat onderzoeken hoe uw innovatie in de markt valt. U stelt dit bijvoorbeeld voor op een beurs of zet het op LinkedIn om de reacties te bekijken. Als u dit doet, is uw uitvinding niet meer nieuw en dat is juist een essentiële vereiste voor het verkrijgen van een patent. Het is publiekelijk bekendgemaakt en hierdoor vervallen uw mogelijkheden op het alleenrecht van uw idee.

    Dus het perfecte moment is……

    Het is duidelijk dat de timing van het indienen van een octrooiaanvraag van cruciaal belang is voor een goede bescherming. Als de uitvinding voldoende uitgewerkt is, dan is de tijd rijp om in actie te komen en daadwerkelijk stappen te ondernemen.

    tip

    Tot slot nog deze tip: om te voorkomen dat u tijd en energie steekt in een innovatietraject dat al dichtgetimmerd is door rechten van derden, raad ik aan om goed te kijken in de octrooidatabank Espacenet of Google Patents. Dit is trouwens ook de perfecte plaats om inspiratie op te doen!

    Onderwerpen: INTELLECTUEEL EIGENDOM, PATENT, AANVRAGEN, OCTROOI