Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Patent waarde­­loos, na kleine aanpassing van de concurrent

  patent waardeloos.png

  “Als mijn concurrent mijn uitvinding namaakt met slechts een kleine verandering, is mijn patent waardeloos.” Een opmerking die vaak voorkomt bij ondernemers. Maar is dat ook zo? Het ligt er maar net aan hoe goed uw octrooigemachtigde zijn huiswerk heeft gedaan.

  Exacte omschrijving

  In de ‘conclusies’ of ‘claims’ van een octrooiaanvraag staat omschreven wat er onder de dekking van het octrooi valt. Als de claims zodanig zijn opgesteld dat zij exact uw product beschrijven – en niet meer dan dat – dan klopt het dat uw concurrent met een kleine wijziging uw octrooirecht omzeilt.

  Nieuw type maaidek voor zitmaaier of tractor?

  Stel: u heeft een nieuw type maaidek voor een grasmaaier bedacht en de claims vermelden alleen een zitmaaier met dit maaidek. Uw concurrent maakt dan geen inbreuk als hij dit maaidek gebruikt, gekoppeld aan een tractor.

  Goed opschrijven dus!

  De essentie zit ‘m in het vooraf goed nadenken over de uitvinding. Daarom zal uw octrooigemachtigde met u bespreken waar de ‘ruimte’ zit in uw uitvinding.

  • Kan uw uitvinding ook met een ander materiaal of op een iets andere manier worden uitgevoerd, ook als het daardoor iets duurder wordt of iets minder goed zou werken?
  • Wat is de kern van uw idee? Wat is absoluut noodzakelijk om het idee uit te voeren? En wat zijn leuke of interessante toevoegingen aan het basisidee?
  • Zijn er binnen uw idee ook andere manieren om bepaalde details ervan uit te voeren? 

  Uitdaging voor de buurman

  Met de antwoorden op deze vragen wordt uw uitvinding zo ruim mogelijk omschreven, zodat u een zo breed mogelijke bescherming krijgt. Uw buurman zal serieus moeite moeten doen om niet onder uw octrooi te vallen.

  De conclusie in uw octrooiaanvraag voor de bescherming van het maaidek wordt dan: “inrichting voor het doorsnijden van op een basisoppervlak groeiende natuurlijke vegetatie”. Zo probeert uw octrooigemachtigde u te beschermen tegen die slimmerik die denkt met een kleine verandering niet meer onder uw octrooi te vallen.

  Dus: is uw patent snel waardeloos na een kleine verandering van uw concurrent? Zolang u samen met uw octrooigemachtigde uw uitvinding goed heeft doorgesproken, valt een kleine wijziging van uw uitvinding ook onder uw patent.

  Onderwerpen: PATENT, OCTROOI