Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

    De gepaten­teerde kleren van de keizer

    2022-07 EP&C Beeld Wielren kleding_2_Kolom_356x301

    Zoals elk jaar in juli trekt het grootste wielerevent ter wereld - de Tour De France – zich weer op gang. Met een korte tijdrit zijn de uitverkoren wielrenners hun queeste gestart om de felbegeerde gele trui. Enkel met de beste sportprestaties maken ze kans op succes. Ploegen laten daarom niets aan het toeval over. Net als in andere sporten wordt in het wielrennen al geruime tijd veel moeite en geld geïnvesteerd in hoogtechnologische snufjes. Want die helpen, zowel op als naast de fiets, om zo veel mogelijk grenzen verleggen.

    Technologie in elke vezel

    Naast het feit dat ik weer volop geniet van het grootste wielercircus, is het ook altijd interessant om de minder zichtbare technologische hoogstandjes trachten te ontdekken. De ploegen sparen kosten noch moeite om hun renners met de beste uitrusting in het zadel te heffen, in hun strijd naar de zege. Als octrooispecialist is het een lust om de zichtbare en onzichtbare uitvindingen te ontdekken.

    Zo las ik in een artikel op sporza.be dat kledingsponsor Kalas de samenwerking heeft gezocht met de gepatenteerde technologie van Vorteq. Hun doel: het perfecte aerodynamische wielerpak ontwikkelen. Hiervoor testten ze meer dan 45.000 combinaties in windtunnels. De uiteindelijke geheime formule van Vorteq zou een tijdswinst van vijf procent opleveren. De research vroeg een berg investeringen die terugverdiend moeten worden. Door de samenwerking met Kalas kan de technologie toegepast worden en kunnen zelfs amateurwielrenners een supersnel pakje kopen.

    Hoezo, geheime formule?

    Dit misverstand wil ik graag uit de wereld helpen. Als de technologie gepatenteerd is, kan het technologisch product of proces onmogelijk geheim zijn. Want om in aanmerking te komen voor een verleend octrooi, is het één van de vereisten dat je jouw uitvinding openbaar moet maken. Een ingediende octrooiaanvraag wordt in principe na anderhalf jaar gepubliceerd.

    Op dat moment zal iedereen jouw uitvinding dus kunnen bestuderen en lezen hoe het juist werkt. Je hebt dus bij octrooien geen mogelijkheid om essentiële informatie van de uitvinding achter te houden.

    Toch liever geheimhouden?

    Een octrooi beschermt je technologische vinding, maar het impliceert ook dat je de technische specificaties deelt met de buitenwereld in een publicatie. Het is vaak een moeilijke afweging wat je het beste kiest: geheimhouding of octrooiering. In sommige gevallen is het geheimhouden van waardevolle informatie de enige of beste optie.
    Bescherming via een bedrijfsgeheim is dan een alternatief. Een bedrijfsgeheim kan je oneindig lang intact houden. Het recept van Coca-Cola is waarschijnlijk het bestbewaarde geheim ter wereld. Een octrooi levert je het alleenrecht op dat maximaal 21 jaar kan duren. In die tijd moet de investering de beoogde opbrengst hebben gehad.

    Advies op jouw maat

    Elke uitvinding is anders, dus er bestaat geen one-fits-all-oplossing als het gaat om intellectueel eigendom. Als octrooispecialist bij EP&C help ik elke dag mensen die een bijzondere ontdekking deden, en die willen beschermen. De manier waarop je dit doet, is een strategische keuze waarbij je pro’s en contra’s moet afwegen.
    Mocht je ooit voor deze situatie komen te staan, dan kunnen wij van EP&C je hier uiteraard in adviseren. Door te luisteren naar je idee en mee te denken over je plannen, komen we tot een passende oplossing.

    Knalprestatie

    Intussen razen de toptalenten uit de wielersport verder over de Franse wegen. En toeval of niet, de Belgen en Nederlanders schijnen dit jaar in bloedvorm te zijn. Zijn het de benen, het supersnel wielerpak of de aerodynamische fiets die zorgden voor deze knalprestaties? Waarschijnlijk is het de combinatie van al deze factoren. Maar octrooibescherming of niet, hopelijk worden we de komende weken op dezelfde wenken bediend.

    Onderwerpen: ALGEMEEN, GEHEIMHOUDING, INNOVATIE, PATENT, UITVINDING, AANVRAGEN, OCTROOI