Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

    België scoort opnieuw goed in EPO Patent Index

    EPO patent indexIn de (snel)trein die technologische innovatie heet, zit België vooraan. Dat vertelt de EPO Patent Index 2023 ons. Deze index verzamelt alle gegevens rondom het aantal Europese octrooiaanvragen ingediend bij het European Patent Office (EPO) en presenteert die onder meer per land, regio en technisch vakgebied. Met een dertiende plaats op de wereldwijde ranglijst van landen die bij het EPO een octrooiaanvraag indiende, scoort België erg goed. Dit resultaat wordt voornamelijk aangestuurd door innovaties in biotechnologie, medische technologie en computertechnologie.

    De EPO patent index 2023

    De EPO Patent Index is een jaarlijkse publicatie van het EPO. Het document geeft naast het aantal ingediende, Europese patentaanvragen (dat waren er overigens 199.275) ook een inzicht in de belangrijkste trends op het gebied van innovatie en intellectuele eigendomsrechten. Doordat de index toont vanuit welk land de aanvragen zijn gedaan, krijgen we een helder zicht op de bedrijvigheid van Belgische instellingen en ondernemingen in deze context.

    Belgische bedrijven scheren internationaal hoge toppen

    De goede statistieken die België kan voorleggen tonen aan dat ons beleid,  gericht op het stimuleren van onderzoek, ontwikkeling en innovatie, werkt. Want ondanks een kleine terugval van 2.2% in het totale aantal octrooiaanvragen -  naar 2.547 ten opzichte van het voorgaande jaar -, houdt België in 2023 mooi stand op een dertiende plaats. Rekening houdend met het feit dat ook grootmachten als Amerika en China deel uitmaken van deze index is dat een heel mooi resultaat.

    Als we dat verrekenen naar het aantal octrooien per capita staat ons land zelfs op de negende plaats wereldwijd. En wanneer we regionaal differentiëren, zien we dat Vlaanderen mooi in de top tien staat van meest innovatieve regio’s wereldwijd. Maar liefst zeventig procent van de Belgische octrooiaanvragen bij het EPO werden ingediend door Vlaamse bedrijven en instellingen.

    Veel octrooiaanvragen vanuit biotechnologie, medische technologie en computertechnologie 

    Wanneer we dieper in de cijfers duiken, zien we dat er specifieke sectoren en spelers zijn die deze mooie resultaten aandrijven. Zo constateren we een stijging van maar liefst achtentwintig procent in het aantal octrooiaanvragen binnen de biotech-sector, wat de pioniersrol van België op vlak van biotechnologie en innovatieve gezondheidszorg benadrukt. Deze stijging ligt in lijn met de globale trend, die aantoont dat deze sector het erg goed doet.

    Op plaats twee en drie vinden we de farmaceutische sector en die van de medische technologie. Het aantal farma-aanvragen nam niet toe ten opzichte van 2022, maar blijft wel op grote hoogte. De historische aanwezigheid van enkele grote, farmaceutische spelers in België is daar de belangrijkste verklaring voor.

    Ten slotte stijgt ook het aantal aanvragen met betrekking tot innovaties in computertechnologie met vijfentwintig procent. Deze stijging wordt onder andere aangedreven door de immense groei van artificiële intelligentie in 2023.

    Vertrouwde innovatoren

    Tussen de Belgische octrooiaanvragers bij het EPO vinden we, naast vele kleinere, innovatieve bedrijven in verschillende sectoren, ook enkele vertrouwde grote namen terug. Als we de top tien van de meest productieve aanvragers van 2013 tot 2023 met elkaar vergelijken, dan stellen we vast dat die door de jaren heen grotendeels ongewijzigd blijft.

    Zo zijn onze universiteiten zeer productieve aanvragers en springt het Interuniversitair Micro-Electronica Centrum (IMEC) er ook in 2023 uit met bijna 190 ingediende aanvragen voor uitvindingen in micro-elektronica, nanotechnologie, AI, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen.

    Verder zijn ook chemiebedrijf Solvay, wereldspeler in materiaaltechnologie Umicore en Agfa-Gevaert bekende terugkerende namen in de index.

    Innoveer en bescherm je uitvinding met een octrooi

    Welke conclusies over de Belgische prestaties kunnen we nu trekken uit de laatste EPO Patent Index?

    Allereerst mogen we trots besluiten dat Belgische bedrijven bijzonder innovatief blijven. De lichte daling in het aantal aanvragen wijst niet op een dalende trend, wat mij betreft. We moeten onthouden dat 2022 een absoluut topjaar was. De daling van het afgelopen jaar is dan ook niet vreemd.

    Daarnaast kunnen we concluderen dat we fier mogen zijn op onze Vlaamse bedrijven en instellingen. Een succes dat ze beslist mede te danken hebben aan een goed en stimulerend beleid.

    Ten slotte wil ik de vele Vlaamse bedrijven en instellingen, groot en klein, vooral aanmoedigen om te blijven innoveren. Innovatie is belangrijk, niet het minst voor onze Vlaamse economie. We zijn daar goed in en we moeten onze sterkte blijven uitspelen. Innoveer en bescherm uw uitvinding!

    Bij EP&C kunnen we daar een belangrijke rol in spelen. Samen met u bekijken we wat de juiste strategie is om uw uitvinding zo goed mogelijk te beschermen.

    Ontwikkelde u een innovatieve technologie en wilt u die laten  beschermen met een octrooi? Doe dan een beroep op een specialist van EP&C. Neem contact op en plan een gratis kennismakingsgesprek in met uw octrooigemachtigde.

    New call-to-action

    Onderwerpen: INTELLECTUEEL EIGENDOM, PATENT, EPO, UITVINDING