Van verzopen oordoppen naar bone conducting headphones

By Menno Hollander 23 April 2025

Sport - bone conducting headphones apr 2025Mijn koptelefoon bleek niet bestand tegen een regenbui tijdens het hardlopen. Een mooi excuus om op zoek te gaan naar nieuwe innovaties op het gebied van koptelefoons. Ik kwam uit bij bone conducting headphones. Een slimme techniek die al heel lang bestaat, maar waarvan de doorontwikkeling pas recent goed werd beschermd met octrooien. 

Geen oortjes in, toch geluid in je hoofd

Met techniek van bone conducting wordt geluid via je botten in plaats van je trommelvlies geleid. Het bedrijf Shokz maakte met deze techniek een koptelefoon die via het achterhoofd loopt en rust op contactpunten buiten het oor. Een gekke gewaarwording, want je hoort wel gewoon geluid in je hoofd. Bovendien is het echt een slimme uitvinding voor tijdens het sporten, met name buiten. Je hoort namelijk nog steeds omgevingsgeluid en de oortjes kunnen niet uit of afvallen.

Niet uitgebreid beschermd

Het grappige is dat de techniek van bone conducting al sinds 1500 bestaat. Toch is Shokz het eerste bedrijf dat het gelukt is om van dit natuurkundige verschijnsel een goedwerkend en betaalbaar product op de markt te brengen. En dat gebeurde relatief kort geleden; in 2011. Opvallend is ook dat ze hun oorspronkelijke innovatie niet eens bijzonder uitgebreid beschermd hebben met octrooien. Slechts een paar octrooien en ook alleen in China. Er kwamen dan ook copycats zoals Philips met hetzelfde product op de markt.

Nieuw model met beter geluid

Inmiddels heeft Shokz dit ruimschoots goedgemaakt. Ze hebben de smaak van het octrooieren goed te pakken. Van een paar octrooien in de beginjaren van hun innovatie, naar honderden in de afgelopen jaren. Shokz heeft slim doorontwikkeld op de koptelefoon. Het originele product heeft namelijk wat kwaliteitsverlies, omdat huid nu eenmaal dempend werkt. Inmiddels heeft Shokz dat opgelost met een nieuwe innovatie, waarbij er speakertjes op het oor gericht zijn

Sterke positie met doorontwikkelen

Een octrooi is belangrijk, maar met een goed product als eerste naar de markt is zeker net zo belangrijk. Shokz snapte dit uiteindelijk goed. De bone conducting techniek was bekend, maar het was nog niemand gelukt daarmee een product te maken dat toegankelijk is voor de consument. Shokz deed het en won de markt. Daarna wilden ze die positie behouden. Ze innoveerden verder en inmiddels hebben ze – mede door octrooien - een sterke positie op de markt.

Toch wel waterdicht? 

Mijn punt? Nou, allereerst natuurlijk dat ik fan ben van innovaties in de sport en nog meer als ze steeds verbeterd worden. Maar vooral dat het echt loont om verder te gaan met innoveren. Er kunnen altijd dingen beter of slimmer. En juist die toevoegingen zijn het vaak waard om te octrooieren.

 

Over de schrijver

Ik heb industrieel ontwerpen gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en werk sinds 2007 als octrooigemachtigde bij EP&C. Daarvoor was ik werkzaam als octrooigemachtigde in Groningen.

Naast...

Lees meer over Menno >