Ik heb iets uitgevonden. Wie moet ik bellen?
Als je een technische oplossing hebt gevonden voor een probleem, dan heb je als bedrijf misschien wel goud in handen. De ontwikkeling van een unieke innovatie is de eerste stap. De tweede stap is even belangrijk: een goede bescherming van jouw innovatie aan de hand van een octrooi. Hoe? Door met de juiste mensen rond tafel te gaan zitten.
Jouw innovatie of uitvinding wordt volop ontwikkeld en je hebt er het volste vertrouwen in dat je iets ontwikkeld hebt dat jouw markt gaat veranderen. Proficiat! Als octrooigemachtigde juich ik innovaties natuurlijk alleen maar toe. Een voordeel van een octrooi voor jouw innovatie is bijvoorbeeld dat je de eerste twintig jaar het exclusieve recht hebt om jouw product of werkwijze commercieel te gebruiken. Verder is een octrooi ook een handelsproduct: je kunt licenties verstrekken of het octrooi verkopen. Genoeg redenen dus om geld te reserveren voor de juiste expertise bij het opstellen van een octrooiaanvraag.
Wie haal je in huis?
De opstelling van een octrooiaanvraag is een intensief proces. Taalkundige, technische en juridische kennis wordt allemaal gecombineerd in een aanvraag die uiteindelijk voor een zo breed mogelijk octrooi moet zorgen. Ik raad dan ook altijd aan om hiervoor een expert in te huren in de vorm van een gekwalificeerde of erkende octrooigemachtigde.
Er zijn octrooibureaus die ook patent consultants of patent engineers in dienst hebben. Zij zijn echter geen erkende octrooigemachtigden en hebben daardoor minder expertise in huis om tot de beste bescherming van jouw uitvinding te komen. Het gevolg? U krijgt misschien wel een octrooi, maar daarna blijkt dat de concurrent gemakkelijk om u heen kan. Zo lijkt het alsof je geld bespaard hebt door een consultant in plaats van een gemachtigde in te huren. Maar op de lange termijn is dat dus nog maar de vraag.
Waarom een erkende octrooigemachtigde?
Een octrooigemachtigde weet vanuit een kwaliteitsoogpunt welke informatie er boven water moet komen voor de octrooiaanvraag. Hij zoekt naar de essentie van de uitvinding en tast zorgvuldig af hoe breed hij de uitvinding kan beschrijven en beschermen. Dit betekent niet dat een patent engineer de uitvinding niet begrijpt of niet weet hoe hij dit moet formuleren. Maar begrijpen wat essentieel en wat optioneel is bij een innovatie vergt veel expertise. Als dat niet wordt gedaan met jou als uitvinder erbij, dan kan het octrooi de uitvinding wel beschermen, maar zal deze uiteindelijk minder sterk zijn omdat het te omzeilen is. Het risico is dan dat een concurrent jouw product op de markt kan brengen. Een octrooigemachtigde zoekt altijd naar de grenzen van waarop nog aanspraak kan worden gemaakt bij de bescherming van de uitvinding.
Betekent dit dan dat je niet moet samenwerken met patent consultants en engineers? Niet noodzakelijk. Maar wees u bewust van waar je jouw geld aan uitgeeft. Gaat u voor kwaliteit of goedkoop? Hou ook rekening met het feit dat een traject met een consultant mogelijk wat langer kan duren. Achter de schermen werkt er vaak wel een octrooigemachtigde mee die op de hoogte moet worden gebracht en eventueel de aanvraag moet aanpassen. Dit kan leiden tot meerdere iteraties voordat de octrooiaanvraag klaar is. Je wilt bij de opstelling van de octrooiaanvraag niet te veel tijd verliezen want je bent pas beschermd als de aanvraag is ingediend. Iedere dag die verstrijkt vóór de indiening, kan er een publicatie verschijnen waardoor jouw innovatie niet meer nieuw is.
Erkende gemachtigde versus bekende gemachtigde
Als het tijd is om in gesprek te gaan met een octrooigemachtigde en dan blijkt ineens dat er nog een verschil zit tussen een erkende gemachtigde en bekende gemachtigde. Voor jouw octrooi maakt het niet uit met wie je samenwerkt. Erkende gemachtigden zijn gemachtigden die in België een examen hebben afgelegd. Bekende gemachtigden zijn octrooigemachtigden die bijvoorbeeld in Nederland gekwalificeerd zijn. Als zij Belgische klanten willen vertegenwoordigen, kunnen zij zich aanmelden bij de Belgische Dienst voor de Intellectuele Eigendom. Daarna kunnen zij, omdat ze in Nederland gekwalificeerd zijn, in België dezelfde werkzaamheden verrichten als de erkende gemachtigden. Voor jouw octrooiaanvraag maakt het dus niet uit of je met een bekende of erkende gemachtigde werkt.
Je moet er vooral voor zorgen dat je op tijd met de juiste mensen spreekt. Dat komt de bescherming van jouw innovatie altijd ten goede.

Over de schrijver
Mijn reis in de wereld van het intellectuele eigendomsrecht begon tijdens mijn afstudeerproject over nanotechnologie bij IMEC, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met de wereld van octrooien. De...
Lees meer over Jeroen >