Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

    Octrooi of patent?

    17-11-Octrooi-of-patentVan klanten die zich voor de eerste keer met bescherming gaan bezighouden, krijg ik vaak de volgende vraag: “Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een octrooi en een patent?” of “Wanneer moet ik een octrooi aanvragen en wanneer een patent?”

    Het antwoord is dan gemakkelijk: Er bestaat geen enkel verschil tussen beide termen, dus het maakt niet uit. Patent is het Engelse woord voor octrooi. De term is geleidelijk aan onze taal binnengedrongen omdat we steeds meer in het Engels communiceren, maar ook door de internationalisering van het recht en globalisering van de markt. In de dagelijkse praktijk kunt u een patent en octrooi dus gerust door elkaar gebruiken. Ik gebruik als octrooigemachtigde ook gewoon beide termen. Vaak kies ik dan de term die het beste past bij wat de klant zelf gebruikt.

    Het Nederlandse woord octrooi is trouwens afkomstig van het Franse werkwoord 'octroyer' dat onder andere 'vergunnen', 'toestaan' en 'verlenen' betekent. Termen die goed aansluiten bij de officiële Nederlandse benaming voor het exclusieve recht op een uitvinding. Maar vreemd genoeg spreken de Fransen zelf over 'brevet'.

    Het Engelse woord 'patent' op zijn beurt is afgeleid van het Latijn en betekent 'open brief'. Vroeger bestonden er namelijk 'gesloten brieven’ van de overheid die dubbelgevouwen werden en aan de buitenzijde verzegeld waren, zodat de inhoud geheim bleef. Daarnaast bestonden er ook 'open brieven' van de overheid waarbij iedereen van de inhoud kennis kon nemen en die onderaan de brief een officiële lakzegel hadden voor de betrouwbaarheid rond de afkomst.

    Eigenlijk hebben we dus zowel de term octrooi als patent nodig om goed te kunnen bepalen waar het bij het beschermen van een uitvinding om gaat. Enerzijds gaat het daarbij namelijk om het op 'open' wijze (='patent') vrijwillig delen van uw innovatieve kennis zodat anderen daarop kunnen door ontwikkelen. Anderzijds gaat het daarbij om het verkrijgen van een 'vergunning' (='octrooi') om deze innovatieve kennis gedurende een bepaalde periode exclusief als enige te mogen vercommercialiseren.
    Als u het van land tot land bekijkt, dan is er wel degelijk een verschil tussen octrooien (Nederland) en patenten (Engelstalige landen). Dit heeft te maken met het octrooirecht dat voornamelijk nationaal geregeld wordt. U leest hier meer over in het artikel
     het echte verschil tussen octrooi en patent.


    En naar welke term gaat uw voorkeur nu uit?

    Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente.

    Onderwerpen: OCTROOI