Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN
    Mandy-van-Overeem-EP&C_portret-groot_NL

    “Strategisch inzetten van een octrooi is van grote waarde. Voor grote, maar zeker ook voor kleinere bedrijven.”

    Mandy van Overeem werkt sinds mei 2021 als trainee octrooigemachtigde bij EP&C. Ze haalde in 2020 haar master Chemische Technologie aan de TU Delft. Al tijdens haar studie kwam Mandy toevalligerwijs met octrooien in aanraking. Ze onderzocht of een octrooi van de TU Delft te verzilveren was door een startup op te zetten. “Ik kwam er toen achter dat ik octrooien een enorm boeiend onderdeel van een bedrijfsstrategie vind. Je wil als uitvinder je innovatie zo goed mogelijk beschermen, maar hoe zorg je daarvoor? En is het echt nodig? Alle facetten die daarbij komen kijken maken deel uit van je strategie en van wat het doel van je uitvinding is. ”

    Voordat Mandy kiest voor de studie Chemische Technologie hinkt ze nog lang op twee benen. Ze neigt er in eerste instantie naar om rechten te studeren. Haar interesse in juridische materie verliest het van haar nieuwsgierigheid naar hoe dingen werken, hoe je dit kunt berekenen en onderzoeken. Als octrooigemachtigde kan ze haar affiniteit met hoe zaken juridisch geregeld zijn goed combineren met haar technische kennis.

    Mandy omschrijft zichzelf als een doorzetter, sociaal, gedisciplineerd en pragmatisch. Eigenschappen die ze inzet in haar functie als trainee octrooigemachtigde: “Ik puzzel de hele dag. Informatie bij elkaar verzamelen en bedenken hoe je een octrooiaanvraag zo kunt verwoorden dat niemand erom heen kan. De uitvindingen verschillen enorm van elkaar. Van hele kleine innovaties tot compleet nieuwe technieken. Het vergt dus veel en snel schakelen, zodat de klant uiteindelijk de beste bescherming krijgt.”