Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Van afval naar syngas met slimme techniek van
DOPS Recycling Technologies 

“We zijn het erover eens dat de wereld zit te wachten op onze technologie. Het is beter dan wat er tot nu toe gebeurt met restafval: verbranden of storten. Dat is onze belangrijkste drijfveer om hier een succes van te maken.” Hiermee doelt medeoprichter van DOPS Recycling Technologies Wiebe Pronker op “Direct Carbon Immobilization (DCI™)”. Dit is een door hem bedachte technologie waarbij restafval wordt omgezet in een synthetisch gas. Dit kan voor veel toepassingen aardgas vervangen.

DOPS recycling technologies

Meer waarde uit afval halen

Momenteel worden afvalstoffen voornamelijk verbrand, gestort of gecomposteerd. Hierbij komt CO2 en soms methaan vrij, waarbij het alle waarde verliest. Wiebe legt uit dat DCI™  bijdraagt aan het reduceren hiervan. En dat niet alleen. Het schone syngas dat ontstaat, kan vervolgens gebruikt worden voor nieuwe plastics óf fossiele brandstoffen vervangen. Wiebe legt uit hoe het proces werkt: “We verhitten het afval zonder zuurstof tot een hoge temperatuur. Denk aan zo’n duizend graden. Hierdoor breekt de biomassa af tot gasvormige componenten. Met name waterstof en koolmonoxide. Dat gas kan weer gebruikt worden. Ook blijft er een vast residu over met veel koolstof, metalen en mineralen. Ook dit residu kan worden hergebruikt.” 

Slimme elementen vastgelegd in het octrooi

De innovatie van het DCI™ proces zit in twee slimme elementen. “We verhitten het afval via de wand van de reactor. Dus via het vuurvaste materiaal waarin de schacht zich bevindt. Daarnaast laten we het gas dat ontstaat aan de hete kant uit de reactor komen. Dan kunnen we datzelfde gas direct gebruiken om de reactor te verhitten”, legt Wiebe uit.

Deze aspecten van de technologie heeft Wiebe laten vastleggen in een octrooi. Hij vertelt: “Ik had het patent in eerste instantie zelf ingediend. Toen DOPS steeds serieuzer werd, realiseerde ik me dat octrooieren een expertise is. Dat moet ik niet in mijn eentje willen doen. EP&C heeft ons geholpen met een hernieuwde aanvraag. Een deel van de claims hebben ze beter geformuleerd. Dit gaf ons extra tijd voor de landenkeuze. EP&C vraagt voor ons het octrooi in verschillende landen aan en ze zorgen ervoor dat het hele proces goed en binnen alle deadlines plaatsvindt.

Octrooi past bij het businessmodel

Voor DOPS is het octrooi niet zozeer bedoeld om namaken te voorkomen. “Uiteindelijk willen we dat zoveel mogelijk partijen de reactor kunnen gebruiken. Een octrooi is voor ons een businessmodel, waarmee we bouwlicenties afgeven aan bedrijven die zelf een installatie willen. Als technologieleverancier ondersteunen wij bedrijven om hun installaties optimaal te laten werken en krijgen in ruil daarvoor een klein deel van de winst die gemaakt wordt met onze technologie”, vertelt Wiebe.

Nog meer voordelen

Het octrooi heeft nog meer voordelen voor DOPS. Wiebe: “Met een octrooi kunnen we concreet laten zien hoe onze technologie werkt. Dat kan niet als alles geheim moet blijven. En uiteraard is een octrooi belangrijk om investeerders aan te trekken. Dat is voor ons, als bedrijf in de startup-fase, een groot voordeel.” 

Grote ambities

Wiebe en zijn collega’s hebben grote ambities voor na de startup-fase. Momenteel heeft DOPS een laboratoriumreactor waarmee ze proefverwerkingen doen. De volgende stap is een demo-opstelling. Wiebe vertelt over de plannen: “We hopen uiteindelijk de hele wereld van een DCI™ installatie te voorzien. In 2025 willen we een mobiele unit operationeel hebben om vervolgens in 2026 een commerciële demoversie in gebruik te nemen. Uiteindelijk is het onze ambitie om in 2028 een eigen reactor te hebben, waarmee we zelf biomassa en afvalplastic verwerken. Uiteindelijk willen we in veel meer landen reactoren realiseren. Daar kijk  ik echt naar uit. Het is heel mooi om vanuit het niks een bedrijf op te starten, zeker als het de technologie ontwikkelt die de wereld een stap verder brengt.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

EP&C draait om innovatie en innovatie draait om de toekomst. Maar zonder kritische blik op het heden, is een gezonde toekomst niet gegarandeerd. Waar mogelijk omarmen we duurzame initiatieven. Dit kan de techniek achter vleesvervangers van Rival Foods zijn, maar ook een elektrische auto die zich oplaadt door de zon van Lightyear of de ombouwkit voor fietsen van social firm Tworby. De ontwikkeling van DOPS Recycling Technologies past in dit rijtje door op een schone manier van restafval weer waardehoudende grondstoffen te maken.

Hoe beter we nu zorgen voor mens en milieu, hoe langer we kunnen blijven doen waar we van houden: samenwerken met vooruitstrevende ondernemers.

VRAGEN? WIJ STAAN VOOR U KLAAR

Mandy van Overeem, M.SC.

Octrooigemachtigde in opleiding