Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

  Wat betekent de brexit voor uw huidige of toekomstige modelrechten?

  Wat betekent Brexit voor uw huidige of toekomstige modelrechten?We zouden het bijna vergeten zijn door alle gebeurtenissen van 2020, maar aan het einde van het jaar staat ook de Brexit nog voor de deur. Hoewel dit niet direct veranderingen met zich meebrengt voor de geldigheid van de Europese octrooien in Groot-Brittannië, heeft dit wel de nodige gevolgen voor ondernemers met een Europees modelrecht aan de andere kant van het Kanaal. Wat verandert er en waar moet u opletten?

  Om die vraag te beantwoorden, moeten we een onderscheid maken tussen twee verschillende groepen. Aan de ene kant is er de groep die op 31 december al over Europese modelrechten beschikt en aan de andere kant is er de groep die daar juist modelrechten wil aanvragen na het einde van het jaar.

  Modellen die dateren van voor 2021

  Alle Europese modelrechten die per 31 december aangevraagd, verleend en gepubliceerd zijn, worden op 1 januari automatisch gesplitst in een Europees modelrecht en een Brits modelrecht. U betaalt daar niks extra’s voor en de rechten van beide modelrechten blijven daarna even lang geldig (vijf jaar vanaf de laatst betaalde instandhoudingsbelastingen). Ook is het handig om te weten dat er in Groot-Brittannië in eerste instantie gestreefd wordt om de beschermingsomvang vanuit een Europese denkwijze te beoordelen. Met andere woorden: de bescherming die dit Britse modelrecht gaat geven, zal vooralsnog vergelijkbaar blijven met het Europese modelrecht.
  Praktisch gezien wordt er een Britse landcode en een extra cijfer 9 voor uw huidig Europees modelnummer gezet en dan is het klaar voor de duur van uw huidige instandhouding. Zodra die instandhouding bijna afloopt, moet u wel een belangrijke beslissing gaan nemen. Als u het modelrecht zowel in de Europese Gemeenschap als in Groot-Brittannië wilt behouden, dan zal u vanaf dat moment voor beide modelrechten aparte instandhoudingsbelastingen moeten betalen.

  Nieuwe modellen vanaf 2021

  In tegenstelling tot een Europees octrooi, dat ook na de Brexit van kracht blijft in Groot-Brittannië omdat het aangesloten blijft bij het Europees octrooiverdrag, zal het Europees modelrecht vanaf 1 januari alleen geldig zijn voor de lidstaten van de Europese Gemeenschap. Dit betekent dat u voor nieuwe modelrechten vanaf 1 januari in Groot-Brittannië een aparte modelaanvraag moet indienen, met een aparte betaling voor de indiening en instandhouding.

  Als u dus een innovatie heeft waarvan u de uiterlijke vormgeving volgend jaar wil beschermen als modelrecht, dan moet u zich dus afvragen in hoeverre bescherming in Groot-Brittannië voor u relevant is. U moet dezelfde vraag stellen als bij de keuze voor bescherming in andere landen buiten de Europese Gemeenschap: is bescherming van uw intellectueel eigendom in dat land de extra investering waard? Goed om te weten is dat die investering een stuk minder groot is bij modelbescherming dan bij octrooibescherming. De kosten voor de indiening en instandhouding van modelrechten liggen nog steeds een stuk lager.

  Lees hier meer over de verschillen tussen modelbescherming en octrooibescherming

  Uitgestelde publicaties

  De uitgestelde publicatie vormt een bijzonder geval in de bescherming van modellen. U kunt die bescherming om verschillende redenen aanvragen, maar concreet betekent het hier dat er ondernemers zijn die een modelaanvraag hebben ingediend die pas maximaal 30 maanden na die indiening gepubliceerd wordt. Als het Europees model voor het einde van het jaar is ingediend en pas na 1 januari wordt gepubliceerd, dan geldt dezelfde regeling als voor de modellen die na 1 januari ingediend zijn. U betaalt dus dubbele aanvraag- en instandhoudingskosten.

  Meer weten?

  Als u vragen heeft over uw huidige modelbescherming of als u wilt weten hoe en wanneer u die bescherming de komende tijd moet aanvragen, neem dan gerust contact op met mij of met Rudi Riemens. We helpen u bij het maken van de juiste beslissingen en dragen zo hopelijk bij aan een goede start van het nieuwe jaar. Daar hebben we volgens mij allemaal wel behoefte aan!

  Onderwerpen: ALGEMEEN, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM, MODELRECHT, EUROPESE UNIE